Social

În 2014, CAS Teleorman a aprobat 6 solicitări de tratament în străinătate

Începând cu anul 2013, a intrat în vigoare Directiva europeană privind serviciile medicale transfrontaliere, document care asigură cadrul legal pentru garantarea drepturilor cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene. În prezent, Statul plăteşte tot mai mult pentru românii care se tratează în străinătate. În ultimii ani, factura spitalizării şi a tratamentelor pentru cei care au ales serviciile medicale din alte ţări ale Uniunii Europene s-a ridicat la peste 310 milioane de euro. Printre bolnavii care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au putut trata în ţară, sunt şi teleormăneni.

Potrivit purtătorului de cuvânt CAS Teleorman, Mihaela Popa, în anul 2013 au fost depuse 3 solicitări de decontare a intervenţiilor făcute în afara graniţelor tării, una fiind respinsă din cauza documentaţiei incopmplete. În anul 2014, numărul solicitărilor s-a dublat, toate cele 6 cereri fiind aprobate.

Solicitările au fost făcute pentru Austria şi Germania în cea mai mare parte, pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară.

Sumele pe care CAS Teleorman trebuie să le deconteze diferă în funcţie de modul în care pacienţii aleg să acţioneze. Astfel, pentru pacienţii care aleg să meargă la spitalele din afara graniţelor ţării fără formular, decontarea se face la preţul din ţară al intervenţiei, indiferent de valoarea acesteia în ţara în care a fost realizată. În ce-i priveşte pe pacienţii care optează pentru formular, CAS Teleorman decontează întreaga valoare a intervenţiei.

Formularul care garantează o acoperire totală a costului intervenţiei se obţine prin depunerea unei cereri şi a unui referat medical, din care să reiasă că nu se poate realiza în ţară, din varii motive, cum sunt lipsa medicilor specializaţi pe un anumit domeniu sau a tehnicii medicale necesare. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.