Eveniment

“Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, campanie derulată de DSP Teleorman

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu reţelele de asistență medicală comunitară, medicină școlară și medicină de familie organizează, în luna ianuarie, campania cu tema ,,Sănătatea mintală”, informează reprezentanții instituției.

Scopul campaniei este reprezentat de creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei generale şi a profesioniştilor din asistenţa medicală primară privind problematica sănătăţii mintale, grupurile țintă ale demersului fiind cetățenii de rând, dar și specialiștii din asistența medicală primară.

Sub sloganul „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, campania își propune să informeze populaţia generală despre importanţa identificării şi intervenţiei timpurii în cazul tulburărilor mintale. Totodată, se urmărește conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, creşterea accesului la informaţii atât pentru îmbunătăţirea îngrijirilor şi înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări  mintale, cât și pentru aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

La nivel judeţean, pe parcursul lunii ianuarie, vor fi organizate evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale şi de conştientizare a necesităţii realizării unui management adecvat al acestora.

Fondurile necesare pentru finanţarea şi coordonarea organizării campaniei sunt asigurate de Ministerul Sănătății.

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale şi a „stării de bine”, descriind nu numai absenţa bolii, ci şi capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viaţa familială, socială şi profesională.

Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama stigmatizării.

Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii şi ale anilor de viaţă sănătoasă pierduţi (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieţii.

Statisticile arată că, anul 2018, în România, ponderea pacienţilor cu tulburări mintale şi de comportament a fost de 2.445 cazuri la 100.000 de locuitori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.