Social

Importanța combaterii ambroziei, readusă în atenția cetățenilor de APM Teleorman

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman readuce în atenţia cetăţenilor Ambrosia artemisiifolia, denumită popular şi iarba pârloagelor, care are un puternic efect alergen asupra populaţiei sensibile. Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.          Perioada de polenizare începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozia se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea. Polenul produs din abundenţă de ambrozia este foarte alergenic, o cantitate de doar 5-10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru declanşarea simptomelor de rinită, conjunctivită sau astm la persoanele sensibilizate, în timp ce uleiurile volatile conţinute pot provoca dermatita alergică la contactul cu plantele.

Alergia la polenul de ambrozia se manifestă prin strănut, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii şi la ochi, lăcrimare şi înroşirea ochilor sau chiar tuse şi greutate în respiraţie.

În perimetrul zonelor locuite se recomandă ca cetăţenii să îşi cosească periodic zona verde din faţa imobilelor şi să îşi cureţe grădinile de buruieni, pentru a nu permite apariţia florii, al cărui polen determină apariţia a numeroase infecţii şi alergii, afectând starea de sănătate a populaţiei.

O singură cosire nu este suficientă, deoarece aceasta va stimula ramificarea excesivă ducând în final la creşterea cantităţii de polen şi seminţe produsă de plante. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.