Social

Imaginea lui Ion Țiriac, folosită în tentative de fraudă cibernetică

O avertizare emisă de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) face referire la faptul că atacatorii folosesc imaginea mai multor persoane publice pentru a convinge potențialele victime să furnizeze date personale. “Atenție la postările sponsorizate de pe Facebook! Unele pagini sau conturi de Facebook compromise sunt folosite de atacatori pentru a propaga tentative de fraudă. Aveți exemplul unei pagini ce aparține unui magazin de biciclete și care promovează un articol fals al cărei scop principal este promovarea unei false oportunități de investiție, care ar fi fost recomandată de Ion Țiriac și alte persoane publice. Articolul folosește identitatea vizuală Libertatea, Știrile Pro TV sau Antena 3.

Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către acest articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing. Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, transmit reprezentanții DNSC.

De asemenea, aceștia fac și o serie de recomandări în scopul prevenirii unor situații nedorite: “citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online; evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire; nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană; atenție la corectitudinea gramaticală și la exprimarea textului în limba română. De multe ori, atacatorii folosesc instrumente automate de traducere, care vor genera un text ciudat în exprimare și plin de greșeli; verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere; în cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online; dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911); antrenați-vă pe www.sigurantaonline.ro pentru a identifica și să evita fraudele din mediul online! Un proiect național de conștientizare și educație cibernetică lansat de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.