Eveniment

Icoana Sfântului Nicolae, exponatul lunii decembrie la Muzeul Judeţean

Luni, 3 decembrie  2012, începând cu ora 11.00, la Muzeul Judeţean Teleorman va avea loc inaugurarea Exponatului lunii. Pentru perioada 1- 31 decembrie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator  un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o icoană pe lemn care îl înfăţişează pe Sfântul Nicolae.

“Pictată pe lemn cu tempera, icoana îl înfăţişează pe Sfântul Nicolae bust, frontal, binecuvântând cu dreapta şi cu Evanghelia deschisă în mâna stângă. Poartă veşminte arhiereşti. Are capul descoperit, înconjurat de un nimb auriu. Deasupra umerilor apar în două mici medalioane Mântuitorul Iisus Hristos (stânga) şi Maica Domnului (dreapta)”, a precizat Corina Iordan, purtătorul

de cuvânt al Muzeului Judeţean. Acesta a nai precizat că obiectul expus a ajuns în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman la data de 20 iunie 1971, atunci când fosta Miliţie Teleorman preda acestuia, printr-un proces verbal, un număr de 15 icoane, recuperate în diferite împrejurări.

Din păcate, nu se cunoaşte biserica de unde provine această icoană, nici anul în care a fost pictată şi nici autorul. Ca datare, poate fi însă încadrată undeva în secolul al XIX-lea.

“Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, oraşul Patara (Turcia). Părinţii au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi. Şi-au dorit mult un copil. Şi Dumnezeu le-a dăruit unul, a fost singurul, unul milos, foarte înţelept şi extrem de curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită, fără să păstreze nimic.

S-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine. Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. Este părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, este ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe. În vremea prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul a fost aruncat în temniţă, însă şi de acolo îi vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a împăratului Constantin cel Mare. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea”, a mai spus Corina Iordan.

 

Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă”

 

Întrebarea lunii decembrie este: În ce an a intrat în posesia Muzeului Judeţean Teleorman Icoana pe lemn care îl înfăţişează pe Sfântul Nicolae?

Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi din rândul celor care vor răspunde corect la acestă întrebare. Premiul va consta într-un abonament pe o perioadă de un an şi un cadou surpriză.

Teleormănenii pot trimite răspunsurile pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la e-mail: exponatul@yahoo.com, până la data de 25 decembrie a.c. Candidaţii trebuie să menţioneze numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon. (M.D.)

One Comment

  1. Icoana a ajuns în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman
    la data de 20 iunie 1971

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.