Politic

Hotărârea de mărire a salariilor din Consiliul Județean Teleorman, atacată în instanță

În instanța de contencios administrativ și fiscal a fost atacată hotărârea Consiliului Județean Teleorman privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Teleorman și pentru serviciile publice din subordine, motivul demersului fiind încălcarea prevederilor legale în vigoare. A nu se înțelege că oamenilor le-au fost blocate salariile. A fost atacată mărirea.

Pe scurt, prin actul administrativ atacat, se stabilesc anumiți coeficienți de ierarhizare în baza cărora se vor calcula salariile, în timp ce prevederile legale stipulează că, prin hotărâri ale consiliului județean, trebuie stabilite salariile de bază, în valoare concretă. Or, prin nespecificarea valorilor salariale în respectiva hotărâre, practic, atribuțiile consiliului sunt transferate președintelui instituției, Adrian Gâdea, care, prin dispoziție, decide cuantumul salariilor.

Un alt aspect contestat se referă la încă o prevedere din hotărârea în speță prin care este stipulat că salariile de bază pentru funcțiile publice și personalul contractual se stabilesc prin înmulțirea coeficienților corespunzători fiecărei funcții cu salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare și se modifică în mod corespunzător odată cu acesta. Nici acest lucru nu este conform prevederilor legale, această modalitate de calcul aplicându-se doar pentru funcțiile de demnitate publică. Mai mult, la 1 noiembrie 2022, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului s-a hotărât ca indemnizațiile lunare de care beneficiază personalul din fonduri publice să fie stabilite prin înmulțirea coeficientului cu salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021 (deci, o plafonare la acest nivel, și nu nivelul salariului minim brut pe țară în vigoare, cum prevede hotărârea CJT).

În plus, prin metoda de calcul din actul adoptat se mai încalcă o prevedere legală care precizează că nivelul veniturilor salariale nu poate depăși nivelul indemnizației lunare a vicepreședintelui consiliului județean. Or, tocmai acest lucru se întâmplă. Spre exemplu, în cazul secretarului general al județului, coeficientul stabilit este de 6,53. Dacă se înmulțește cu salariul minim brut pe țară în vigoare (3000 lei) reiese un salariu de bază de 19.590 lei, indemnizația vicepreședintelui consiliului județean fiind de 18.400 lei, în timp ce alte mii de salariați, tot din instituții bugetare, au salarii mult mai mici. Dar, ce să-i faci, astea sunt stabilite în mod direct de Guvern, nu stau în pixul unor consilieri politici teleormăneni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.