Eveniment

Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă au fost în acest weekend la Alexandria

Carmen Dumitrescu

Aşa cum au promis, co-preşedinţii Ideo Ideis, Alexandru Ion şi Andreea Borţun, au adus în ultimii ani cultura la Alexandria, sub formula unei competiţii între tineri actori veniţi din întreaga ţară. Seara deschiderii oficiale a festivalului a fost una cu totul şi cu totul specială, nu atât datorită evenimentelor derulate, ci a solidarităţii manifeste a tinerilor implicaţi în festival, în calitate de voluntari, organizatori, traineri sau participanţi. În cadrul galei de deschidere, Alexandru Ion şi Andreea Borţun au vorbit despre programul evenimentului, dar şi despre perspectivele festivalului pe termen lung, acum intrând în scenă alţi doi co-preşedinţi, care se vor ocupa ca acest moment anual să se deruleze mai departe în aceleaşi condiţii de până acum.

În acest weekend, însă, s-a dat startul evenimentelor culturale de răsunet, care vor aduce cu certitudine la Casa de Cultură a Sindicatelor şi pe terasa Conciato un număr important de iubitori de teatru şi cultură. Ca atare, sâmbătă seara, de la orele 20.30 în sala mare a Casei de Cultură a avut loc spectacolul “Femeia care şi-a pierdut jartierele”, cu o distribuţie de excepţie din care fac parte Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă. Potrivit specialiştilor în materie, acest spectacol are toate datele unei reuşite, fiind vorba despre o comedie bulevardieră, în regia lui Silviu Purcărete. Recenziile pe marginea acestei piese spun că “Silviu Purcărete îşi introduce spectatorii într-un univers fals comic, în care ordinea aparentă din prima scenă se tulbură în permanenţă, iar la sfârşit lumea întreagă este dominată de o dezordine ce nu poate sugera decât reluarea jocului într-un alt plan. Finalul, de altfel, deschide perspectiva spre tristeţea amară din spatele poveştii de un comic irezistibil. Un bărbat bogat şi singur angajează un servitor aparent certat cu inteligenţa, care îl “salvează” de la căsătoria cu o lenjereasă care i-a furat minţile. În acest carusel al amorului, pigmentat cu multe dulci obscenităţi, inteligent asumate la nivelul interpretării de toţi cei trei actori, personajele fac în permanenţă schimb de roluri. Ea este femeia săracă şi dornică de plăceri, dispusă întotdeauna să-şi ofere graţiile unui bărbat, fie el generos sau nu, şi care, atunci când descoperă că ar putea deveni soţie de bogătaş, joacă rolul fetei cuminţi. Ghinionul face ca unul dintre cei care se bucuraseră de priceperea ei să fie chiar noul servitor al stăpânului care voia s-o ia de nevastă… Şi care, în vâltoarea unei îmbrăţişări trecute, rămăsese cu jartiera fetei. Nunta se destramă şi tânăra lenjereasă părăseşte scena plângând, îmbrăcată în rochie de mireasă. ”

În aceeaşi seară, pe terasa Conciato a avut loc un alt spectacol independent, “Variaţiuni la invenţiuni OP2”, urmat de Seara Povestitorilor la Casa de Cultură, cu Şerban Alexandrescu şi Tudor Ghiurcă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.