Social

Guvernul pregătește creșterea voluntară a vârstei de pensionare/ În Teleorman, numărul pensionarilor scade de la an la an

Numărul de pensionari înregistrați în evidențele Casei Județene de Pensii Teleorman scade de la an la an, potrivit statisticilor. Astfel, dacă la 31 decembrie 2018, erau înregistrați în evidențele instituției, 104.163 de pensionari, un an mai târziu, respectiv la data de 31 decembrie 2019, numărul acestora a ajuns la 101.392. Încă un an mai târziu, la data de 31 decembrie 2020, numărul pensionarilor din județ a scăzut la 99.016, iar în prezent numărul acestora a ajuns la 97.312.

De asemenea, aceleași statistici arată că cei mai mulți dintre pensionarii din județ, respectiv 36.091, au peste 75 de ani, însă alți 41.281 au vârste cuprinse între 65 și 74 de ani. De asemenea, în evidențele Case de Pensii Teleorman sunt înregistrați 11.830 de pensionari cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani, dar și 2.778 de pensionari cu vârste cuprinse între 55 și 59 de ani.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Guvernul a prezentat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trimis oficial la Bruxelles, reforma sistemului de pensii din România, precum și pașii care urmează să fie parcurși. Potrivit documentului transmis Comisiei Europene, se are în vedere crearea unui cadru legal care să permită opțiunea persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active după vârsta de 65 de ani, în mod voluntar pentru femei și bărbați.

“Se va stimula astfel îmbătrânirea activă și valorificarea avantajelor competitive ale lucrătorilor vârstnici, inclusiv experiența vastă a acestora”, arată sursa citată.

Concret, pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări ale punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Noua lege a pensiilor ar urma să fie finalizată la nivelul guvernului în prima parte a anului viitor, pentru ca mai apoi să fie trimisă în Parlament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.