Social

Guvernul a stabilit costurile aferente cazării refugiaților – 50 lei/persoană/zi, în spațiile asigurate de stat, 100 lei/persoană/zi, în alte spații

În ședința de guvern de sâmbătă, 5 martie, a fost adoptată hotărârea de guvern pentru aprobarea valorii maxime a costurilor aferente cazării în alte locații stabilite de comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne

Pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni în România, Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru cazarea cetățenilor ucraineni și pentru asigurarea fondurilor necesare sprijinirii lor pe perioada șederii pe teritoriul național.

Din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se suplimentează bugetul MAI cu suma de 207,890 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Fondurile acoperă cheltuielile necesare pentru asigurarea spațiilor și serviciilor din taberele de sinistrați și pentru cazarea refugiaților în locațiile stabilite de comitetele județene pentru situații de urgență, respectiv al Municipiului București.

Actul normativ stabilește că pentru persoanele cazate în spațiile asigurate de instituțiile statului costul să fie de 50 de lei per persoană/zi, iar pentru cele cazate în alte spații decât cele puse la dispoziție de către autoritățile statului costul să fie de 100 de lei per persoană/zi.

De asemenea, se creează premisele pentru ca instituțiile sau autoritățile publice centrale sau locale ori operatorii economici publici și privați să pună la dispoziție comitetelor județene pentru situații de urgență, respectiv al Municipiului București, cu titlu gratuit, locații pentru cazarea refugiaților. Totodată, prin hotărârea aprobată se creează mecanismul prin care comitetele județene pentru situații de urgență, respectiv al Municipiului București pot utiliza aceste locații în vederea cazării refugiaților.

De asemenea, la finalul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Sunt remarcabile mobilizarea și solidaritatea cetățenilor români, organizațiilor neguvernamentale, societății civile și instituțiilor statului. Pe platforma “Ucraina – împreună ajutăm mai mult” până în acest moment sunt înscrise 5.700 de oferte ce înseamnă ajutor constând în medicamente, alimente, spații de cazare”.

One Comment

  1. Sa nu se imbolnaveasca caci daca ajung in spital alocatia de hrana este de 15 lei/zi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.