Economie

Guvernul a aprobat alocarea de sprijin financiar pentru fermierii din sectoarele zootehnic şi vegetal

Guvernul a aprobat alocarea de sprijin financiar pentru crescătorii de animale şi pentru producătorii de legume şi fructe, prin două Hotărâri adoptate în şedinţa din data de 21 ianuarie 2015, respectiv o hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia şi o alta pentru aprobarea sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar care se acordă producătorilor agricoli din sectorul fructe şi legume

Astfel, pentru anul 2015, s-a stabilit suma de 146,85 milioane de lei ca valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, din care 44,5 milioane de lei se acordă pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 102,35 milioane lei pentru speciile ovine şi caprine.

Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern în contextul în care prin HG 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoarea maximă este de 881,1 milioane de lei.

Cea de-a doua Hotărâre adoptată de Guvern, stabileşte alocarea sumei de 10,8 milioane de lei pentru unele măsuri excepţionale de sprijin cu caracter temporar, sectorului producătorilor de fructe şi legume. Fondurile sunt destinate acoperirii unei părţi din pierderile suferite de sectorul legume/fructe ca urmare a efectelor generate de decizia guvernului rus de a interzice importul de legume şi fructe din Uniunea European, împlicit şi din România.

Fondurile destinate acordării sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar provin din Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.