Eveniment

Grindina a făcut ravagii în Teleorman – Culturile de pe circa 7.000 de hectare au fost compromise

grindinaCăderile de grindină care s-au abătut asupra judeţului Teleorman în week-end au afectat mai multe localităţi teleormănene. După o ploaie puternică, a început să cadă grindina, iar terenurile agricole au fost acoperite de gheaţă într-un timp scurt. Gheaţa a distrus grădinile oamenilor, cuturile de grâu, porumb, floarea soarelui, pepeni verzi şi galbeni, stratul ajungând la 15 centimetri.

Pe raza localităţilor Cervenia, Izvoarele şi Viişoara s-au produs fenomene meteorologice deosebite, respectiv intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi precipitaţii însemnate sub formă de grindină, cu diametrul de aproximativ 10-12 mm, stratul căzut fiind de aproximativ 5-15 cm, culturile oamenilor fiind compromise aproape în totalitate, iar suprafeţele de teren distruse au fost destul de mari, culturile de pe circa 7.000 de hectare de teren arabil fiind compromise. Oamenii, agricultori de meserie, aşteaptă acum evaluarea pagubelor şi, eventual, o despăgubire din partea autorităţilor, întrucât culturile distruse erau sursa lor de venit. O evaluare a pagubelor va fi făcută în perioada următoare ca urmare a ordinului prefectului prin care au fost constituite comisii pentru evaluarea pagubelor din fiecare localitate afectată. Evaluarea pagubelor a început de luni, 27 mai, iar ulterior acestor evaluări se vor lua măsurile ce se impun în vederea acordării de ajutoare în funcţie de dimesiunile pagubelor suferite.

În urma înştiinţării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman şi a Centrelor Operative ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor de către Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale celor trei localităţi, duminică, 26 mai, în zonele afectate de grindină s-au deplasat subprefectul Carmen Daniela Dan şi colonel Sandu Liviu Sorinel, care au constatat că suprafaţa de teren arabil afectată a fost de 6.938 ha din care, 940 ha grâu, 360 ha porumb, 174 ha orz, 248 ha floarea soarelui, 155 ha rapiţă, 4 ha livezi, 7 ha pepeni, 50 ha vii în comuna Cervenia; aproximativ 1.500 ha teren agricol cultivate cu grâu, orz, porumb, floarea soarelui, vii în comuna Viişoara; aproximativ 3.500 ha teren agricol cultivate cu legume proaspete, respectiv ceapă, usturoi, arpagic, precum şi pepeni verzi şi galbeni, grâu, orz, orzoaică, porumb, floarea soarelui, vie, pomi fructiferi în comuna Izvoarele.

Grindină a mai căzut şi în alte localităţi teleormănene, însă cantitatea de apă care a însoţit gheaţa a fost mare, culturile nefiind afectate în aceeaşi măsură ca în localităţile prezentate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.