Greva generală din sistemul sanitar, anunţată pentru joi, 28 noiembrie, a fost amânată, în urma negocierilor dintre Federaţia Sanitas şi Ministerul Sănătăţii, a anunţat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu. Puţin probabil ca protestele să se reia, asta pentru că, în mare parte, medicii au obţinut ce şi-au dorit, respectiv deblocarea unor posturi în sistem, plata orelor suplimentare şi a zilelor nelucrătoare în care medicii vor fi de gardă, bani pentru plata arieratelor spitalelor, mai puţin partea cu procentul din PIB alocat sănătăţii. Acest capitol, care nu presupunea doar creşteri salariale şi acordarea de plăţi pentru personalul medico-sanitar, implicând şi o creştere a gradului condiţiilor de acordare a actului medical, favorizând pacienţii, prin alocarea de fonduri pentru investiţii, medicamente, condiţii hoteliere etc., a rămas neelucidat, în acest sens negocierile între cele două părţi continuă, ca de altfel şi pentru celelalte revendicări.
De reţinut este că motivul principal pentru care s-a amânat greva generală este semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunţat că, în aceste condiţii, se suspendă conflictul de muncă şi se amână greva generală. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că acesta este cel mai mare Contract colectiv de muncă încheiat în sistemul sanitar.
Înainte de anunţul făcut de preşedintele Federaţiei Sanitas, ministrul Eugen Nicolăescu a spus, în conferinţa organizată la Ministerul Sănătăţii, că revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare.
Astfel, potrivit lui Nicolăescu, printre revendicările asupra cărora s-a căzut de acord se numără susţinerea de către Ministerul Sănătăţii a memorandumului privind deblocarea a peste 1.000 de posturi în sistemul sanitar şi promovarea unui amendament la OUG 103/2013 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice), pentru a permite plata suplimentară a zilelor de sâmbătă şi duminică şi a sărbătorilor legale lucrate, în sistemul sanitar.
De asemenea, potrivit unui comunicat al MS, modificările legislative propuse de Coaliţie au fost preluate şi susţinute de către MS fiind constituite grupurile de lucru convenite pe problematici specifice (medicina şcolară, profesia de psiholog).
La rândul ei, Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate s-a declarat de acord cu proiectul pilot pe 12 spitale pe care Ministerul Sănătăţii îl are în vedere, urmând ca reprezentanţii acesteia să facă parte din echipa de stabilire şi monitorizare a acestor spitale.
Nici un cuvânt despre îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţi, oricum dacă medicii pot fi o forţă şi pot produce cutremure pentru guvernanţi dacă ajung la grevă generală, pacienţii nu pot face nimic, pentru că dacă sunt bolnavi, trebuie să se trateze, indiferent de condiţii. Şi dacă votul ar fi singura armă, atunci “să fie primit”, pentru că oricum sunt uşor de păcălit şi tot vor merge la urne, pentru că metode mai lesne de a păcăli votantul se găsesc, totdeauna există alternativa mai ieftină în acest caz. Şi după cum spuneam, interesul poartă fesul şi cum nici un pacient nu a fost nici la grevă, nici la negocieri, se presupune că sunt mulţumiţi, iar medicii au negociat pe “turta” lor. No comment! (C.P.)