Social

Grădiniţele din comuna Cosmeşti, fără curent electric şi apă

Monica DUMITRESCU

Din cauza neglijenţei autorităţilor locale, preşcolarii din comuna teleormăneană Cosmeşti au început anul şcolar în grădiniţe fără curent electric şi fără apă curentă. Facturile la utilităţi nu au fost achitate la timp, drept pentru care furnizorii au sistat, încă din vară, alimentarea celor două grădiniţe din această comună. Este vorba despre grădiniţa din satul Cosmeşti în care învaţă 31 de preşcolari şi grădiniţa din satul Ciuperceni în care învaţă alţi 34 de preşcolari. În speranţa că primarul localităţii va rezolva această situaţie, directorul şcolii, prof. Constantin Gogâia, nu a informat Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la condiţiile în care învaţă aceşti copii. Cel puţin aşa susţine inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, care imediat ce a aflat, miercuri, 21 septembrie, la mai bine de o săptămână de la începerea cursurilor, i-a convocat pe directorul unităţii de învăţământ de care aparţin cele două grădiniţe şi pe contabilul acesteia pentru a vedea cum se poate rezolva situaţia.

În cazul în care nu vor găsi soluţii pentru achitarea imediată a facturilor şi repunerea în funcţiune a utilităţilor în maxim 1-2 zile, prof. Valeria Gherghe spune că se va recurge la mutarea claselor de grădiniţă în incinta şcolilor din cele două sate ale comunei Cosmeşti.

Aceasta este numai una dintre problemele create de Primăria Cosmeşti, din cadrul căreia trei persoane, în frunte cu primarul, au fost trimise în judecată, luna trecută, pentru corupţie. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Burcea Gheorghiţa, jurist la Primăria comunei Cosmeşti, Băjan Valerica, contabil la Primăria comunei Cosmeşti, şi Mincă Cristian Marius, primar al comunei Cosmeşti.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că la data de 20 mai 2011, inculpatele Burcea Gheorghiţa şi Băjan Valerica au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Teleorman două adeverinţe false eliberate de Primăria comunei Cosmeşti prin care se atesta în mod nereal folosinţa a două terenuri în suprafaţa de 10 ha fiecare, ulterior obţinând pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 10.342 lei.

Inculpatele au fost ajutate să obţină fondurile europene de către inculpatul Mincă Cristian Marius care, în calitate de primar al comunei Cosmeşti, a semnat cele două adeverinţe false.

Cu asemenea probleme pe cap, plata utilităţilor şi asigurarea condiţiilor minime pentru desfăşurarea cursurilor în unităţile de învăţământ, se pare că nu au mai prezentat interes pentru autorităţile locale din comuna Cosmeşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.