Joi, la invitaţia Primăriei Alexandria, regizorul, actorul şi scenaristul Geo Saizescu şi-a prezentat la Casa de Cultură a municipiului cel mai recent film „Iubire Elenă”, o coproducţie România-Grecia-Italia care are în distribuţie actorii: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Georgiana Saizescu, Adrian Păuraru, Ileana Stana Ionescu, Eusebiu Ştefănescu şi Cătălin Saizescu. Acesta a fost însoţit de doi dintre protagoniştii filmului, fiul şi nora sa, Georgiana şi Cătălin Saizescu, dar şi de actorul Sebastian Papaiani, unul dintre cei mai prezenţi actori în filmele regizate de-a lungul timpului de Geo Saizescu.
Prezenţi la Alexandria, aceştia au susţinut şi o conferinţă de presă în cadrul căreia au vorbit despre problemele cu care se confruntă cinematografia românească în prezent, făcând o comparaţie cu perioada post decembristă. Dacă atunci principala problemă era cenzura împotriva căreia “mai puteau fi găsite formule de derută pentru promovarea ideilor dorite”, astăzi lipsa banilor, dar şi a scriitorilor de umor de calitate sunt principalele probleme cu care se confruntă cinematografia românească. “Nu mai e cenzură, dar nu mai sunt bani, nu mai sunt condeieri, scriitorii de umor s-au împuţinat, nu ne mai întâlnim cu romantici, ci cu lucrători combinatori”, a spus regizorul Geo Saizescu.
Acesta a atras atenţia că frecvenţa cu care puteau fi realizate filme înainte de 89 s-a micşorat după acest an. Doar trei pelicule a reuşit maestrul să finalizeaze în cei peste 22 de ani postdecembrişti, ultimul fiind “Iubire elenă”, care a avut premiera anul trecut la Bucureşti. Regizorul a mărturisit că mai are proiecte pentru viitor, unul dintre acestea fiind realizarea unui film pe care s-ar putea să-l numească “Criminal Tango”, în care unul din rolurile principale va fi jucat de actorul Sebastian Papaiani. Producţia, în opinia s-a ar putea atinge succesul peliculei “Astă seară dansăm în familie”, realizată în 1972.
Geo Saizescu mai consideră că în România post decembristă marii artişti sunt marginalizaţi şi se promovează lucruri de proastă calitate pe posturile de televiziune doar pentru rating. “Se promovează în lucruri care, din punctul meu de vedere, nu reprezintă comicitate. Scălămbăielile şi grimasele nu reprezintă comicul. Comicii trebuie să acopere tragismul vieţii şi al situaţiilor de neconceput, dar care sunt existente în viaţa noastră”, a spus regizorul Geo Saizescu. (M.D.)
SA NE TRAITI ,CA NE-ATI INCANTAT VIATA,VA ASTEPT LA
PESTE LA,,,,,”GAURICIU”,,,,,,
SANDU TRIFAN