Luna trecută, Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman a efectuat la furnizorii de servicii medicale de medicină primară, furnizorii de servicii clinice, paraclinice şi la furnizorii de dispozitive medicale aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman 17 controale tematice în legătură cu furnizarea serviciilor care fac obiectul contractelor încheiate pe baza documentelor justificative corespunzătoare.
S-a verificat modul de respectare de către furnizor a condiţiilor existente la momentul evaluării şi a criteriilor care au stat la baza încheierii contractului, modul de respectare a clauzelor contractuale, dar şi concordanţa între serviciile medicale contractate şi raportate şi serviciile consemnate în evidenţele specifice existente la nivelul cabinetului.
În ceea ce priveşte furnizorii de dispozitive medicale la aceştia s-a verificat doar modul de respectare de către furnizor a condiţiilor existente în momentul evaluării şi a criteriilor care au stat la baza încheierii contractului, dar şi modul de respectare de către furnizor a clauzelor contractuale.
Referitor la neregulile depistate, acestea sunt cam aceleaşi ca şi la alte controale ale CAS şi anume, la medicii de familie s-a descoperit faptul că aceştia eliberează în continuare reţete pentru pensionari cu venituri sub 700 lei pentru care nu s-au solicitat declaraţii pe propria răspundere de la asiguraţi din care să rezulte că au veniturile lunare realizate sunt sub 700 lei, decontându-se necuvenit compensarea de 40% suportată de la Ministerul Sănătăţii. Alte nereguli depistate şi repetate de medicii de familie teleormăneni fac referire la faptul că aceştia au raportat deplasări la domiciliu pe care nu le-au consemnat în registrul de domicilii şi au raportat servicii şi prescripţii medicale unor pacienţi în perioade în care aceştia figurau internaţi în spital.
Furnizorii de servicii medicale clinice au încercat şi ei oarece tertipuri pentru a obţine ceva bănişori în plus de la stat prin raportarea de servicii medicale pe care le-ar fi acordat unor pacienţi, care de fapt, în acele perioade, erau internaţi în spital sau au recurs la raportarea dublă a unor servicii. Şi furnizorii de servicii medicale paraclinice, respectiv laboratoarele de analize, au încercat să ia bani de la stat fără să presteze serviciile pentru care au solicitat decontarea. Astfel, aceştia au raportat că au efectuat analize medicale unor pacienţi în perioade în care aceştia figurau internaţi în spital.
În urma deficienţelor constatate s-a imputat suma de 4.198,03 lei, din care cea mai mare parte din bani şi anume, 2.974 lei, au fost imputaţi în urma neregulilor descoperite la serviciile la medicii de familie. La capitolul propuneri şi măsuri, s-a impus respectarea cu stricteţe a Normelor Metodologice de aplicare a contractului-cadru referitoare la efectuarea şi raportarea serviciilor medicale şi remedierea tuturor deficienţelor constatate la furnizorii de servicii medicale controlaţi. (C.P.)