Economie

Fructe şi legume cu grad avansat de deteriorare, mucegăite sau deshidratate, descoperite în două supermarketuri din Teleorman

Pe data de 3 februarie 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat la nivel naţional controale în supermarketuri/hipermarketuri pentru a verifica condiţiile de comercializare a legumelor şi a fructelor.

Au fost controlaţi 75 operatori economici. La un număr de 46 de operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.

În urma controalelor au fost găsite la comercializare legume şi fructe de calitate neconformă  (prezentau mucegai, lovituri mecanice), nerespectarea calibrului declarat, comercializarea de produse ca fiind calitatea I, dar cu deficiențe de calitate – fructe şi legume depreciate calitativ, cu grad de coacere neuniformă, prezentau colonii de mucegai, cantităţi mari de noroi/pământ, nu erau sortate/curăţate, nu corespundeau calităţii declarate (aveau consistenta moale), fructe şi legume etichetate ca fiind de calitatea I, fără a respecta categoria de calitate.

Controlul s-a desfăşurat în supermarketurile/ hypermarketurile din toată ţara în magazinele: Carrefour, Kaufland, Profi, România Hypermarche Cora, Auchan, Mega Image, Columbus Operaţional SRL- Billa, Lidl.

La nivelul județului Teleorman, CJPC Teleorman a desfășurat acţiuni de control în două supermarketuri din Alexandria pentru verificarea legumelor şi fructelor.

Au fost verificate 2415 kg de fructe și legume din care 206 kg au fost depistate cu abateri. Au fost găsite la comercializare legume – fructe cu modificări, mucegai, deshidratate, respectiv banane, pomelo, grepfuit, mere, lămâi, roşii, ceapă roşie, cartofi. De asemenea, nu era afişată calitatea la banane, lămâi, mandarine.

S-au aplicat două amenzi contravenționale în valoare de 9.000 lei, fiind oprite temporar de la comercializare produse cu abateri în valoare de 776 lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.