Joi, 30 iunie, polițiștii și procurorii din Capitală au pus în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare de înscrisuri, la adrese din Capitală și județele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, fiind vorba de un dosar penal de delapidare. Potrivit reprezentanților Direcției Generale a Municipiului București (DGPMB), la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.
Societatea implicată este BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). Reprezentanții acesteia au avut o reacție în urma operațiunilor desfășurate joi și au transmis că suma investigată ar fi vizat conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) şi nu cele ale fondurilor de pensii Pilon II şi III administrate, care prin lege sunt separate. “Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP).
SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal. Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie. Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie”, a spus reprezentanții SAFPP.
De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în luna mai o serie de sancţiuni, printre care amenzi şi retrageri de avize pentru conducerea societăţii BRD Pensii. La data respectivă, ASF a descoperit că directorul general înregistra în contabilitate tranzacţii care nu aveau la bază documente justificative.
“În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA”, informa Autoritatea de Supraveghere Financiară. În urma controalelor ASF, directorului SAFPP i s-a retras aprobarea de a mai ocupa funcția și i-a fost aplicată amendă contravențională în valoare de 100.000 lei.