Politic

„Frăţia liberală” şi împărţirea funcţiilor

pirvulescu si burcescuLiberalii, mai vechi şi mai noi, îşi împart, din umbră, funcţii care, deocamdată, nu le aparţin. Desigur, nici în interiorul arcului guvernamental lucrurile nu stau tocmai bine, astfel că o preluare a guvernării de către PNL nu este exclusă în viitorul apropiat.

Iar liberalii îşi doresc guvernarea, mai ales în contextul în care alegerile locale se apropie cu paşi repezi, iar organizarea scrutinului de la guvernare este mult mai lejeră decât din postura de partid de opoziţie.

Împărţirea teritoriilor şi, mai ales, a funcţiilor a condus, aşa cum era de aşteptat, la tulburarea apelor în interiorul partidului. Şi, dincolo de lupta pentru un bilet către Palatul Victoria, liberalii îşi dispută candidaturile pentru primăriile reşedinţelor de judeţ şi pentru consiliile judeţene.

În mod normal, vechii liberali şi vechii democrat-liberali ar trebui să-şi împartă funcţiile, astfel că, acolo unde PDL câştigă primăria municipiului reşedinţă de judeţ, este normal ca PNL să se aleagă cu preşedinţia Consiliului Judeţean şi invers. În realitate însă, atât PDL, cât şi PNL încearcă să pună mâna, fiecare în parte, pe ambele funcţii.

De altfel, rămâne de văzut şi în ce măsură, în alegerea candidaţilor, se vor respecta întelegerile stabilite de la Centru sau vor conta sondajele de opinie realizate în teritoriu, potrivit cărora, indiferent că vor da candidaţi doar din PDL sau doar din PNL, aceştia vor intra în cursa electorală.

Raportat la judeţul Teleorman, discuţiile referitoare la stabilirea candidaţilor pentru primării ţin prim-planul agendei liberale de o bună bucată de vreme. Astfel, în mai multe organizaţii locale, vechii liberali vor să dea candidatul, deşi, în mod normal, primarul în funcţie are drept de preemţiune, chiar dacă vine din fostul PDL.

Desigur, liderii de la nivel de judeţ încearcă să aplaneze divergenţele iscate în interiorul organizaţiilor locale, sarcina dovedindu-se însă destul de dificilă, în condiţiile în care, în unele organizaţii locale, vechii liberali şi vechii democrat-liberali nu s-au întâlnit nici măcar o dată în noua formulă. Mai mult, sunt cazuri, şi nu puţine la număr, în care frăţia dintre social-democraţi şi vechii democrat-liberali, sau defuncta USL funcţionează în ciuda a ceea ce se doreşte marea unificare a dreptei.

În ce priveşte lupta pentru şefia Consiliului Judeţean, Eugen Pîrvulescu şi Cătălin Burcescu şi-au dat mâna şi au format „o echipă tânără şi dinamică”, iar aceasta, spun ei, va asigura succesul partidului în alegerile pentru Consiliul Judeţean. Rămâne de văzut în ce măsură ceilalţi liberali care ţintesc un mandat de consilier judeţean sunt de acord cu strângerea de mână a celor doi, însă este de remarcat faptul că liberalii teleormăneni au început campania electorală pentru locale, mergând, probabil, pe principiul potrivit căruia omul harnic îşi face iarna car şi vara sanie. (Violeta Mocanu)

4 Comments

  1. hotia liberala nu fratia liberala trebuia numit articolul

  2. haiducul mioritic

    Alo natiune!Nu vedeti ca si bat joc de noi cu buna stiinta si fara scrupule? Ia priviti sloganul „o echipa tinara pentru un judet evoluat si competitiv”! Judet evoluat comparativ cu lumea a treia si competitiv(aici au nimerit , sunt cei mai multi furaciosi pe metru patrat care au intrat in competitie pentru putere ). Care echipa tinara cind vechii derbedei sunt mai disperati ca niciodata sa mai fure macar 4 ani? Nici macar un slogan mai convingator n au fost capabil sa incropeasca cele 2 tabere de lichele

  3. bunicu@marin

    Ce frumos zambesc si ne pacalesc!!! acu-i totul ok,cand vor pune mana pe putere sa vedeti lupta si atunci vor deveni nemilosi.acum tac si inghit ca stiu ca nu pot reusi unii fara altii si ei stiu de ce…au caractere infecte acesti giboni scarnavi!!!

  4. Fratia hotilor si a semianalfabetilor…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.