Sorin Ovidiu Bălan
Înainte de 89 lucram ca reporter la secţia „Anchete” a cotidianului „Scânteia tineretului”, devenit după Revoluţie „Tineretul liber”. La compartimentul secretariat de redacţie, exista o funcţie care astăzi credeam că a dispărut: aceea de retuşor. Retuşorul era cel care se ocupa cu trucarea pozelor oficiale cu Ceauşescu. Adică, avea grijă ca pantalonii dictatorului să nu facă nici o cută, sau să dispară, dacă se afla aşezat la o masă, tot ce era de mâncare pe ea, pentru că de mâncare, aşa cum vă amintiţi, nu se mai găsea, şi nu se putea vedea că dictatorul mănâncă în timp ce poporul rabdă. Dar una dintre cele mai importante operaţiuni la măsluirea fotografiilor era aceea de a face să dispară, sau, după caz, conform indicaţiilor, să apară, diferite personaje lângă Ceauşescu.
La noi în redacţie, acest post era ocupat de un artist plastic extrem de apreciat la vremea respectivă: un grafician pe care îl porecleam Cezanne. Ne amuzam copios când comparam fotografia originală venită în redacţie, cu ceea ce ieşea din mâna lui Cezanne. Artistul obişnuia ca în timp ce lucra la retuşul fotografiilor, care nu se făcea ca acum, pe computer, ci cu pensula, acuarele şi creioane colorate direct pe hârtia fotografică, să mai guste din câte o sticlă de votcă. Ei bine, vodca asta l-a pus în două situaţii care acum ne par hazlii, dar care la vremea respectivă îl puteau foarte bine costa libertatea.
Fusese vizita oficială a lui Jivkov în România. La aeroport, când s-au cântat imnurile, bulgarul şi-a scos pălăria din cap. Lângă el, Ceauşescu nu şi-a dat jos căciula. Indicaţia oficială a fost ca fotografia să fie retuşată şi să i se pună lui Jivkov o pălărie. Cu migală, Cezanne al nostru a desenat o pălărie pe capul bulgarului, dar din pricina vodcii, a uitat să i-o şteargă pe cea din mână. Aşa că la noi în ziar a apărut Ceauşescu cu căciulă pe cap, iar Jivkov cu două pălării, una pe cap şi una în mână. A doua întâmplare a fost şi mai tare, şi de astă dată nu mai cred că a fost vinovată vodca. Adunarea Generală a ONU. De la tribună vorbea Ceauşescu. Sala, goală. A venit indicaţia să se umple sala. Cezanne a luat din arhivă o fotografie cu sala plină. Vorbea preşedintele SUA. L-a şters pe Bush de la tribună şi l-a pus pe Ceauşescu. Numai că, la acea cuvântare, Ceauşescu era şi el în sală, iar Cezanne nu l-a mai şters. Aşa că în ziar a fost publicată o fotografie în care Ceauşescu apărea în acelaşi timp şi la tribună, şi în sală.
Zilele trecute am băgat de seamă că această meserie nu a dispărut.
O ştire normală pentru perioada sărbătorilor ne-a informat că premierul a luat masa cu M.S. Regele Mihai. Pe un site oficial a apărut chiar şi o fotografie înfăţişându-i pe cei doi la o masă, discutând amical. Numai că la scurt timp, Casa Regală a afirmat într-un comunicat că domnul Victor Ponta nu a luat niciodată masa cu Regele Mihai. A fost, într-adevăr la Săvârşin, dar a discutat cu Radu Duda. Fotografia a fost retrasă repede de pe site, cu scuze şi explicaţii şubrede.
Despre colegul meu Cezanne, am auzit că imediat după Revoluţie a plecat în America, unde lucrările sale sunt foarte apreciate.
Bine că a plecat, că dacă acum făcea parte din staff-ul premierului, cine ştie lângă cine mai apărea domnul Victor Ponta.
n-a fost jivcov, a fost d’estain… iar cealalta e fabricata, nu s-a intamplat niciodata