Social

Fotografia fondatorului orașului Alexandria, Grigore sin Gheorghe, în colecția de patrimoniu a Muzeului Județean / Mustața “trădează” faptul că era boier de clasa a doua

La numărul de inventar 1 al colecției de patrimoniu a Muzeului Județean Teleorman, se regăsește fotografia alb-negru a lui Grigore sin Gheorghe (1799-1863), fondator al oraşului Alexandria, care a făcut parte din obştea micilor boieri şi negustori din Mavrodin.

Fotografia îl înfăţişează pe Grigore sin Gheorghe în haine boiereşti, ţinând în mâna stângă actul fondării oraşului Alexandria. Îmbrăcămintea este de influenţă orientală: cămaşă lungă tronconică peste care este petrecut brâul lat, şalvari largi şi comozi, care permiteau statul turceşte pe sofa și giubeaua lungă, îmblânită.

Vestimentaţia, la mare preţ în epocă, exprima diferenţierea socială. Rangul boieresc era dat de eleganţa impunătoare şi costisitoare a îmbrăcăminţii, de dimensiunile şi provenienţa blănurilor, de bijuteriile purtate etc.

După podoaba facială se deduce faptul că alexăndreanul Grigore sin Gheorghe făcea parte din rândul boierilor de clasa a doua. Acestora li se permitea să poarte numai mustăţi, în timp ce boierii cu ranguri în divan, numiţi divăniţi, aveau voie să poarte barbă.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.