Economie

Formele asociative oferă producătorilor puterea de a se impune pe piaţă

formelePrezentarea oportunităților prin metoda asocierii în sectorul legumiculturii şi în cel al pomiculturii au avut loc, miercuri, în comunele Islaz şi Piatra, iar joi, la 09.30, au avut loc întâlniri cu legumicultorii şi pomicultorii din comuna Peretu, la ora 09:30, la primărie, cărora li s-au alăturat producătorii din Plosca.

Scopul întâlnirilor, la care participă şi reprezentanți ai Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR), Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) şi Direcției Agricole Județele (DAJ), este de a informa şi consilia fermierii care doresc să îşi valorifice producția la prețuri competitive prin organizarea în grupuri asociative.

În urma întâlnirilor de până acum, prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan a declarat că problemele identificate în aceste localităţi sunt asemănătoare şi “mă refer aici la puterea redusă a unei persoane de a intra cu produsele în marile lanţuri de magazine şi la intermedieri, doar două din deficienţele care dispar în momentul în care se crează grupuri de producători”, a spus prefectul judeţului, adăugând că “singuri, producătorii nu pot să pătrundă în cercurile largi de desfacere, iar formele asociative i-ar putea ajuta să se organizeze, astfel încât să intre în aceste piețe Şi, bineînțeles, la modalităţi de finanţare. În acest fel, procesul către piaţa de desfacere nu ar mai trece prin mulţi intermediari şi nu ar mai exista pierderi”.

Formele asociative despre care le-au vorbit atât Carmen Daniela Dan, cât şi reprezentanții OJFIR, APIA şi DAJ Teleorman producătorilor şi care ar trebui să îi reprezinte pe producători, spun specialiştii în agricultură, le-ar oferi acestora puterea de a se impune pe piaţă, posibilitatea de a-şi achiziţiona echipamente moderne de lucru, de a obţine subvenţie la motorină, de a realiza acele depozite moderne în care se ţine producţia până la momentul comercializării. Întâlnirile vor continua şi în alte localităţi teleormănene până pe data de 23 septembrie. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.