Cei ce vor construi, amenaja și dota centre rezindențiale pentru bătrâni vor putea solicita și primi din partea statului ajutoare financiare nerambursabile de până la 500.000 de euro, potrivit unui memorandum adoptat miercuri, 31 iulie, de Guvern.
Potrivit actului normativ, prin Programul „gROwth – rezidenţe pentru vârstnici”, guvernanții își propun să-i susțină financiar pe cei care construiesc sau amenajează spații în care persoanele în vârstă să poată locui și primi îngrijirea necesară.
Totodată, finanțarea nerambursabilă de care pot beneficia cei ce construiesc, reabilitează sau amenajează rezidențe pentru bătrâni poate ajunge la 500.000 de euro, în funcție de zona în care se află clădirea, la 500.000 de euro, plata ajutorului de stat făcându-se în perioada 2019-2022.
Concret, se arată în memorandumul adoptat de Executiv, în funcţie de localizarea rezidenţei, ajutorul nerambursabil de la stat poate fi de: până la 50% dacă rezidenţa se află într-o localitate din primele zece judeţe (după nivelul de dezvoltare regională); până la 75% dacă rezidenţa se află într-o localitate din următoarele zece judeţe (după nivelul de dezvoltare regională); până la 100% dacă rezidenţa se află într-o localitate din ultimele 20 de judeţe (după nivelul de dezvoltare regională).
Clădirile care vor putea găzdui centre rezidențiale pentru persoanele vârstnice vor putea fi clădiri noi sau clădiri deja existente, care trebuie modernizate și amenajate pentru a corespunde noii destinații. Dacă obțin bani pentru a construi sau amenaja spații de locuit pentru persoane în vârstă, investitorii trebuie să mențină destinația clădirii timp de cel puțin zece ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.
Prin acest program, statul intenționează să încurajeze construcția de centre private rezidenţiale și dezvoltarea de servicii de calitate pentru îngrijirea persoanelor în vârstă dependente.
În judeţul Teleorman, în prezent, funcţionează cinci centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, Căminele pentru Persoane Vârstnice de la Furculeşti şi Cervenia şi Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Dependente “Sfânta Maria” de la Talpa, “Centrul social pentru îngrijire bătrâni și persoane cu nevoi speciale” de la Saelele și Centrul de Îngrijire și Asistență Olteni, cele cinci centre având o capacitate totală de apoximativ 200 de locuri. Pe lângă acestea, care sunt în subordinea Consiliului Județean, mai funcționează, la Roșiorii de Vede, în subordinea Primăriei, Căminul de bătrâni Sf. Teodor, cu o capacitate de 50 de locuri. Un total de aproximativ 250 de locuri, insuficiente pentru o populație îmbătrânită, cum este cea a județului Teleorman, astfel că mulți dintre teleormănenii de vârsta a treia sunt trecuți pe listele de așteptare.