Teleormănenii şi locuitorii din alte 6 județe din sudul țării vor putea accesa fonduri europene în valoare de cel mult 170.000 de lei (aproximativ 36.000 euro), pentru a deschide mici afaceri, printr-un nou proiect european derulat de Universitatea București în cadrul liniei de finanțare România Start Up Plus.
Cei interesați ar urma să deschidă mici afaceri non-agricole, în mediul urban, în Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia, care cuprinde județele Teleorman, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița şi Prahova.
Proiectul de educație antreprenorială și finanțare a micilor afaceri este derulat pe o perioadă de 36 de luni și are un buget total de 11,28 milioane lei (peste 2,4 milioane euro), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.
În ceea ce priveşte calendarul activităţilor, în perioada 15 ianuarie – 15 martie 2018, se pot face înscrierile în proiect prin completarea unui formular online, pe baza căruia vor primi informări suplimentare cu privire la activități și calendar.
Perioada 5 februarie – 14 martie 2018, este dedicată participării la unul dintre cele 14 workshop-uri de informare, la nivel județean, fiind vizate atât reședințele celor 7 județe componente ale regiunii Sud Muntenia (Alexandria, Călărași, Giurgiu, Pitești, Ploiești, Slobozia, Târgoviște), cât și al doilea oraș ca dimensiune demografică și economică din cadrul acestor județe (Bolintin Vale, Câmpina, Câmpulung, Fetești, Moreni, Oltenița şi Roșiorii de Vede).
Între 15 martie şi 15 septembrie 2018, are loc participarea la programul de formare antreprenorială acreditat ANC destinat unui număr de 378 de persoane din cele înscrise în prima fază a proiectului. Programul de formare durează 80h (aproximativ o lună).
În lunile octombrie şi noiembrie 2018, va avea loc participarea la concursul de planuri de afaceri, în urma căruia 46 de persoane vor fi sprijinite financiar cu sume de până la 170.000 lei, în vederea implementării și dezvoltării de afaceri cu profil non-agricol în mediul urban.
Lunile decembrie 2018 şi ianuarie 2019, sunt dedicate înființarea firmelor și demararea activității de implementare.
Schema de finanţare România Start-up Plus (RSUP), cu un buget total ajuns la 477 milioane euro, face parte din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toţi.
Românii care vor să intre în afaceri nu vor putea primi bani europeni direct, din sume urmând să fie finanţate proiecte europene de până la 5 milioane de euro fiecare, derulate pe o perioadă de până la 3 ani.
Acestea vor fi derulate de instituţii de stat, universităţi, organizaţii non-guvernamentale şi alte entităţi din toată ţara, mai puţin Bucureşti şi judeţul Ilfov (regiune care se încadrează în finanţare). În cadrul proiectelor mari vor fi selectate peroane fizice care vor fi instruite în antreprenoriat, iar unele dintre ele vor primi până la 40.000 de euro, subvenţie sub formă de ajutor de minimis pentru derularea unor mici afaceri, în anumite condiţii. (Violeta Mocanu)