Eveniment

“Fluieraşii” – un ansamblu de copii talentaţi

copii_redusaÎn toamna anului 2013, mai exact în luna octombrie, în comuna Beuca a luat fiinţă, la iniţiativa profesorilor coordonatori Adriana Petcu şi Ionel Polojan de la Şcoala Gimnazială Beuca şi Primăria comunei Beuca un frumos ansamblu de dansuri populare format din copii numit Ansamblul Fluieraşii. Acesta este format din 14 fete şi băieţi de la şcoala amintită anterior, al căror costumaţii sunt reprezentative zonei. Potrivit primarului localităţii, Aurelian Grigore, cei mici participă la concursuri îmbrăcaţi în costume tradiţionale specifice zonei, achiziţionate de părinţi. Alături de ei cântă şi un cobzar, iar ca interpret de muzică populară este o tânără talentată, elevă a şcolii din Beuca, Mirela Lăutaru.

Deşi posibilităţile financiare de care dispun sunt insuficiente, iar timpul de când au fost constituiţi ca ansamblu este destul de scurt, copiii şi-au dat toată silinţa şi, pe lângă faptul că au participat la unele concursuri, au obţinut şi premii.

Astfel, pe 1 iunie au participat la Festivalul Regional de Folclor, Obiceiuri şi Tradiţii “Cununa Dunării” aflat la cea de-a II-a ediţie. Evenimentul artistic s-a desfăşurat de Ziua Copilului, în Piaţa Independenţei din oraşul de la malul Dunării, Corabia, şi a fost organizat de Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Corabia, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Corabia.

Evenimentul a fost structurat pe mai multe secţiuni. La acest festival au participat elevi ai şcolilor gimnaziale din judeţele Olt, Dolj, Gorj, Teleorman şi Timiş, dintre care 20 de ansambluri folclorice la mai multe secţiuni. La acest eveniment au participat şi Ansamblul “Fluieraşii” Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII din comună Beuca, care a ocupat locul al II-lea la secţiunea “formaţii instrumentale” şi eleva aceleiaşi şcoli, Mirela Lăutaru, care a obţinut menţiune la secţiunea “solişti vocali”. Tot în iunie ansamblul a participat la Festivalul Internaţional “Taina Poveştii mele – Cheia şansei tale”, concurs de interpretare în direct, la Turnu Măgurele, unde a obţinut Premiul I cu Medalie de Excelenţă, la secţiunea “formaţii instrumentale”, iar Mirela Lăutaru a obţinut Premiul ÎI la secţiunea “solişti vocali”. De altfel, în mai la Bucureşti în cadrul Festivalului interjudeţean de muzică pentru copii “Euro Music” Ansamblul “Fluieraşii” a fost primit premiul III la secţiunea “formaţii instrumentale”, iar Mirela Lăutaru a obţinut Menţiune şi Premiul special al juriului, la secţiunea “solişti vocali”.

Totodată, spunea edilul din Beuca, ansamblul a participat, în calitate de invitaţi la mai multe evenimente, respectiv la TV Favorit la emisiunea Familia Favorit cu Fuego, la concursul naţional de literatură “Pe urmele moromeţilor” Siliştea Gumeşti, la Biblioteca judeţeană “Marin Preda” – cu ocazia Zilei internaţionale a poeziei – martie 2014, precum şi la zilele comunelor, la Dobroteşti şi Balaci. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.