Eveniment

Florin Piersic Jr. şi Tudor Chirilă sunt invitaţi anul acesta la “Ideo Ideis”

florin piersic jrCarmen Dumitrescu

Festivalul de Teatru Tânăr Ideo Ideis aduce la Alexandria, în fiecare an, nume importante ale scenei şi artei româneşti, astfel că alexăndrenii au posibilitatea de a fi părtaşi la nişte evenimente culturale de neuitat. Ediţia din acest an a festivalului aduce, parcă, mai multe personalităţi culturale decât în anii anteriori, fiind vorba atât despre actori agreaţi de publicul matur, cât şi despre unii apreciaţi de publicul tânăr. Două exemple în acest sens sunt Tudor Chirilă şi Florin Piersic Jr. care vor face din Casa de Cultură a Sindicatelor destinaţia preferată a tinerilor alexăndreni, în zilele de 12 şi 13 august.

În ceea ce-l priveşte pe Florin Piersic Jr., acesta va juca în piesa regizată chiar de el, “Zi că-i bine!” a lui  Will Calhoun. Este vorba despre o comedie neagră care vorbeste despre neîmpliniri, dorinţe şi realizări cu trei personaje, interpretate de Andreea Bibiri, Şerban Pavlu şi Florin Piersic Jr. Mai trebuie făcută precizarea că Andreea Bibiri şi Şerban Pavlu sunt doi dintre cei mai talentaţi tineri actori, ambii fiind premiaţi la diferite festivaluri de gen din ţară. Piesa va fi jucată pe scena Casei de Cultură în data de 13 august, începând cu orele 19.30 iar cei care doresc să vadă spectacolul sunt aşteptaţi la locul menţionat cu jumătate de oră înainte de ora de începere.

Festivalul va debuta, aşa cum am mai menţionat şi cu alte ocazii, în cursul zilei de joi, gala de deschidere având loc, de la orele 20.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prezenţa unor mari nume ale scenei româneşti, a juriului şi a părintelui acestui eveniment devenit tradiţional în Alexandria, Marcel Iureş.

În acest an, în cadrul festivalului, sunt aşteptaţi la Alexandria Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă, care vor juca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor într-unul dintre spectacolele invitate. Nicu Alifantis va susţine, la rândul său, noul atelier de muzică şi ritm. La festival vor participa, în calitate de invitat, şi Uta Plate, pedagog de teatru la Schaubuhne, unul dintre cele mai importante teatre din Berlin, care va veni la Ideo Ideis pentru a susţine un atelier de pefagogie teatrală dedicat trainerilor festivalului. Chiar dacă până acum nu se ştie cu exactitate acest lucru, este totuşi posibil ca masterclass-urile acestei ediţii să fie susţinute de Victor Rebengiuc, Constantin Chiriac şi Silviu Purcărete.

Ca în fiecare an, organizatorii festivalului se aşteaptă  la un interes crescut din partea publicului alexăndrean, mai ales după ce, în anii trecuţi, numărul celor prezenţi la spectacole a fost din ce în ce mai mare, pe măsură ce notorietatea festivalului a crescut. Pe de altă parte, în fiecare an s-au făcut paşi importanţi în organizare şi fiecare ediţie a fost mai bună decât precedenta, aşa că majoritatea celor interesaţi de festival au aşteptări foarte mari pentru acest an. În acelaşi timp, implicarea unui număr tot mai mare de tineri  în organizarea şi derularea festivalului de teatru tânăr de la Alexandria demonstrează că viaţa culturală din această zonă a ţării încă mai are o şansă, fiind cunoscut faptul că până acum câţiva ani, înainte ca Ideo Ideis să fie organizat aici, un număr foarte mare de alexăndreni nu asistaseră încă la un spectacol de teatru. În continuare, organizatorii festivalului se bucură de susţinerea autorităţilor, care îşi doresc ca efortul acestor copii să demonstreze şi altora că acolo unde există voinţa şi dorinţa de a schimba ceva, se pot face adevărate miracole.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.