Activitatea economică din municipiul Alexandria, în special din domeniul vânzărilor, a înregistrat în această perioadă o scădere masivă, raportată la anii anteriori, societățile comerciale fiind puternic afectate de creșterile de prețuri la materiile prime, dar și ale celor la utilități.
Deși perioada pandemiei a trecut, situația nu este deloc înfloritoare în județul Teleorman. Activitatea în sectorul comercial a scăzut dramatic în acest an, situația economică generală fiind una precară. Costurile ridicate la energie le dau mari bătăi de cap patronilor de magazine și localuri din județ, încetinind și chiar sistând activitatea în multe dintre cazuri.
Opinia teleormănenilor vizavi de această situație este una unanimă. În urma discuțiilor cu mai mulți patroni ai mai multor unități comerciale din municipiu, în special cu cei care își desfășoară activitatea în zona centrală a Alexandriei, aceștia au furnizat mai multe informații cu privire la dificultățile cu care se confruntă.
O astfel de opinie vine din partea conducerii unui magazin de articole textile, situat în centrul Alexandriei: “Dezamăgirea noastră este una profundă, deoarece vânzările au scăzut considerabil. Este de așteptat, dată fiind situația financiară a teleormănenilor. Consider că una dintre problemele ce îngreunează vânzările este cea a șantierului de pe centrul orașului. Oamenii aveau obiceiul de a frecventa intens această zonă pentru plimbări și activități recreative, sporind practic și vânzările magazinelor din zonă. Față de anii anteriori, vânzările merg extrem de prost, deși am luat chiar decizia de a reduce din prețul articolelor. Am mari dubii în privința remedierii acestei situații, deoarece marea problemă pornește de la nivel național. De altfel, salariile mici, impozitul mare, facturile mărite, împing oamenii să plece din județ”.
Un alt patron al unei societăți comerciale susține următoarele: “Situația actuală este îngreunată, dar cu siguranță există speranța unui viitor mult mai bun. Lucrurile funcționau mai bine chiar în perioada de pandemie, față de acum. Prețurile produselor de patiserie au rămas la fel, și chiar au mai scăzut, pentru a putea supraviețui. Am renunțat să mai lucrăm în zilele de weekend, deoarece nu sunt vânzări. O altă problemă ar mai fi și prețul mare al facturilor, care au crescut cu mai bine de 3.000 de lei la factură. Cred, totuși, și sper că situația se va remedia. Oamenii sunt reticenți, dar cred că, în câțiva ani, lucrurile vor reintra pe făgașul normal”.
În ceea ce privește sectorul localurilor, situația este una și mai difcilă. Există mai multe cazuri în care patronii au închis o partea localului, anumite săli de evenimente sau chiar terase, din lipsă de clienți: “Vânzările au scăzut cu 80% față de anii anteriori. Suntem foarte afectați de această schimbare. Perioada aceasta este una destul de grea, vânzările decurgând mai bine pe timpul verii. Cu toate acestea, am recurs chiar la măsura de a desființa terasa, din cauza lucrărilor de pe centru. Sunt de părere că Primăria nu și-a dat interesul. Nu așa se organizează un șantier. Prețurile, în cadrul societății noastre, au mai crescut, pentru că și prețul materiei prime a crescut, ca să nu mai vorbim de prețul la energie. Nu cred că se va schimba ceva, cel puțin în următoarele 24 de luni”.
Nici la nivelul magazinelor alimentare, situația nu este mai bună: “Prețul alimentelor de bază a crescut, acest lucru ducând la vânzări mai mici. Oamenii nu mai sunt dispuși să acorde la fel de mult din bugetul lunar pentru cumpărături, rezumându-se doar la un strict necesar. Cea mai bună perioadă pentru vânzări este cea din pragul sărbătorilor. Și volumul de marfă este mai mic în raport cu numărul de clienți. Nu avem mari speranțe în ceea ce privește ziua de mâine”, au spus reprezentanții unor unități alimentare.