Economie

Firavul miting de protest din faţa Prefecturii Teleormanului – Subprefectul judeţului s-a întâlnit cu sindicaliştii de la Turnu Chim

DSCF1002Ioan DUMITRESCU

„Scumpirea nejustificată a gazelor naturale şi a energiei electrice înseamnă moartea industriei româneşti de îngrăşăminte, coma agriculturii din România”

„Europa suntem şi noi! La muncă egală, drepturi egale!”

„Federaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa. Filiala Teleorman”.

 

Aproximativ 30 de salariaţi ai Combinatului Chimic Donau Chem din Turnu Măgurele, din sindicatul Turnu Chim, au manifestat joi, 6 iunie a.c., în faţa Instituţiei Prefectului din Alexandria. Manifestarea fragilă din faţa instituţiei reprezentative a Guvernului României în judeţul Teleorman a fost repede liniştită de subprefectul Dan Carmen Daniela, care a invitat la dialog pe protestatarii din faţa Prefecturii. Deschiderea spre dialog a subprefectului judeţului, bunăvoinţa de a discuta cu protestatarii de la Combinatul Chimic, în frunte cu liderul de sindicat Gabriel Dimancea, face parte din abilităţile reprezentanţilor Guvernului în teritoriu, care ascultă păsurile nemulţumiţilor, transmit mai departe, la Guvern, doleanţele acestora, şi gata. Nici Instituţia Prefectului, nici Guvernul României nu pot să intervină în deciziile luate de patronul Ioan Nicolae, care va băga în şomaj aproximativ 6.000 de salariaţi de la cele şase combinate chimice din Bacău, Piatra Neamţ, Făgăraş, Slobozia, Victoria şi Turnu Măgurele, de unde vor fi disponibilizaţi din cei 1004 angajaţi aproape 850 de oameni.

Sindicaliştii care au fost primiţi de subprefectul Dan Carmen Daniela au rugat-o pe aceasta să transmită Guvernului că salariaţii cer „Păstrarea locurilor de muncă în industria chimică a îngrăşămintelor – industrie procesatoare a gazelor naturale, printr-o politică reală de sprijinire a industriei româneşti, atât cât a mai rămas din ea!”. Doamna subprefect le-a confirmat acestora că le va îndeplini doleanţele, după care Gabriel Dimancea, liderul de sindicat de la Turnu Chim, a declarat că în această situaţie nu vor mai avea loc pichetări ale Prefecturii Judeţului Teleorman şi a doua zi, adică vineri, din moment ce doamna subprefect Dan Carmen Daniela le-a spus acestora că va transmite forurilor superioare, Guvernului, nemulţumirile turnenilor.

Altfel spus, sindicaliştii de la Turnu Măgurele se pot mândri că au mai bifat o acţiune sindicală fără nici cea mai mică eficienţă, iar doamna subprefect a purtat un dialog promt cu cei câţiva de nemulţumiţi, la rîndul său transmiţând Guverului nemulţumirile acestora, nemulţumiri pe care însă nu le poate soluţiona nimeni.

Într-un final al întrevederii respective, doamna subprefect Dan Carmen Daniela a mai declarat: „Este obligaţia noastră să transmitem mai departe, Guvernului, problema care există, să ne alăturăm atât cât putem instituţional, în aşa fel încât să ne asigurăm că ajung la nivel central toate aceste doleanţe. Deja aceste mişcări nu se limitează doar la aceste întâlniri de la Teleorman. Este firesc să se implice sindicatele, este vorba despre locuri de muncă; ne preocupă pe toţi acest aspect, şi aşteptăm să rezolvăm această situaţie, şi să primim de la guvernanţi informaţii care să îi bucure pe salariaţii care lucrează în acest combinat.

În momentul de faţă noi nu hazardăm să facem aprecieri; sunt convinsă că problemele se vor analiza, şi sunt convinsă că nimeni dintre cei care ne reprezintă nu doreşte ca aceasta să devină o problemă. Deocamdată însă, nu am nici un semnal. Mie îmi pare rău că s-a întâmplat să fie oameni nemulţumiţi, dar trebuie să trecem şi peste astfel de situaţii. Ce putem noi să facem este să le înţelegem doleanţele şi nemulţumirile, să le preluăm şi să le transmitem, şi să-i susţinem”. De altfel, doamna subprefect Dan Carmen Daniela a mai declarat că în calitatea pe care o deţine interimar, de preşedinte a Comisiei de Dialog Social, nu a primit deocamdată nici o solicitare de întrunire a respectivei structuri, nici din partea sindicatelor, nici din partea patronatului de la Combinatul Chimic de la Turnu Măgurele, în schimb ia în calcul ca în curând, în funcţie de cum vor evolua lucrurile, să poată convoca chiar o şedinţă a Comisiei de Dialog Social la care să participe părţile implicate în respectivul proces al nemulţumirilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.