Eveniment

Filmul “Oameni şi melci” nu a avut spectatori, iar Mălăele nu mai vine în Alexandria

Carmen Dumitrescu

E un lucru destul de cunoscut acela că la Alexandria evenimentele culturale se petrec rar şi, atunci când au loc, ele sunt adevărate momente spectaculoase pentru cei care dau dovadă de interes în această direcţie. Cu toate acestea, din lipsă de resurse sau, pur şi simplu, din considerente personale, o mare parte a populaţiei reşedinţei de judeţ refuză să plătească pentru a participa la astfel de momente. Un exemplu recent este cel al piesei de teatru, în regia lui Silviu Purcărete, “Femeia care şi-a pierdut jartierele”, care ar fi trebuit să îi aducă în faţa publicului din zonă pe marii actori George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele. Se pare, însă, că evenimentul aşteptat cu mult entuziasm de o parte a populaţiei oraşului nu va avea loc, pentru că preţul biletului care asigură accesul la spectacol era 60 de lei, o sumă considerată de mulţi prea mare.

Potrivit organizatorilor evenimentului, o situaţie în care sala Casei de Cultură a Sindicatelor nu va fi plină nu va fi acceptată, astfel că, din lipsa interesului pentru piesă, s-a decis amânarea ei până când publicul alexăndrean va decide că sosirea lui Mălăele la Alexandria e dezirabilă şi merită suma de 60 de lei. Momentan, însă, se pare ca oamenii dinAlexandrianu sunt dispuşi să plătească pentru artă şi, în genere, pentru evenimente culturale. Singura variantă care ar putea face ca piesa să aibă totuşi loc la o dată ulterioară ar fi subvenţionarea ei de către Consiliul local, lucru care s-a mai întâmplat şi în alte situaţii, aşa că varianta nu este cu totul exclusă din ecuaţie.

Un alt eveniment cultural ce a avut loc la Alexandria în weekend-ul ce tocmai s-a încheiat a fost posibilitatea de a viziona, în incinta aceleiaşi Case de Cultură a Sindicatelor, filmul “Oameni şi melci”, o comedie cu mare priză la publicul din ţară şi din afara ei. Cu toate acestea, deşi biletul a costat numai 5 lei, se pare că alexăndrenii au refuzat, din nou, să plătească pentru cultură. Chiar dacă pare greu de crezut că suma i-a determinat pe alexăndreni să nu participe la vizionarea acestui important film românesc, majoritatea celor chestionaţi au declarat, fără regrete, că li se pare exagerat sa plătească 5 lei pentru a vedea un film pe care îl pot savura gratuit acasă, în faţa computerului personal. La aceasta lipsă de interes pentru filmul în cauză a contribuit cu certitudine şi slaba informare a publicului, vina pentru situaţie aparţinând, desigur, organizatorilor evenimentului. Astfel, vineri, în prima seară când filmul a rulat la Alexandria, publicul a fost aproape inexistent iar în cea de-a doua şi a treia seară, în sală nu au fost mai mult de 20 de persoane interesate. Cu toate acestea, cei care au decis să îşi rupă din timp pentru a lua parte la experienţa unei proiecţii de film au declarat că a meritat şi ca ar reveni şi altadată pentru a trăi o experienţă similară. Oricum, dezinteresul alexăndrenilor cu privire la aceste momente speciale pare de-a dreptul absurd, în contextul în care cultura este un privilegiu, şi nu un drept, aşa că accesul la artă nu poate şi nu trebuie să fie gratuit. Probabil că, o dată cu trecerea timpului, aceste lucruri se vor schimba şi mentalităţile se vor metamorfoza în sensul firesc, pentru că nu este de bun augur ca o reşedinţă de judeş să nu fie deschisă în direcţia evenimentelor artistice şi culturale. Din păcate, cei care refuză idea de a plăti pentru a avea dreptul la cultură sunt chiar cei tineri, care ar trebui să construirască un nou oraş, mai apropiat de normalitate şi în sens cultural, nu numai economic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.