Social

Fiecare şcoală trebuie să stabilească cel puţin un semn distinctiv pentru ţinuta elevilor

Monica DUMITRESCU

Toate încercările de introducere a uniformei şcolare după 1989 până în prezent au eşuat, elevii şi părinţii nefiind de acord cu acest lucru în majoritatea unităţilor de învăţământ.

O nouă propunere privind purtarea de către elevi a unor semne distinctive stabilite la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ a fost aprobată prin noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Potrivit acestuia, pentru creşterea siguranţei în şcoli, în urma consultării Consiliului reprezentativ al părinţilor şi a Consiliului reprezentativ al elevilor, Consiliul profesoral din fiecare şcoală trebuie să stabilească pentru elevi cel puţin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniformă, eşarfă sau altele asemenea.

Semnele distinctive vor fi comunicate Poliţiei şi Jandarmieriei din judeţul în care funcţionează unitatea de învăţământ.

Acelaşi regulament prevede şi existenţa unei Comisii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în fiecare şcoală, care să adopte anual un Plan operaţional al unităţii şcolare privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar.

Comisia are obligaţia de a colabora cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei pentru a creşte siguranţa în şcoală.

Totodată, în fiecare şcoală, se stabilesc, potrivit regulamentului, condiţiile de acces pentru personal, elevi şi vizitatori.

Regulementul şcolar prevede şi care sunt actele de violenţă ce pot fi săvârşite în şcoli, de la violarea secretului corespondenţei (accesarea fără consimţământul persoanei a calculatorului, telefonului mobil etc.), discriminare, insulte şi ameninţări grave şi repetate şi lăsarea fără ajutor sau lăsarea fără ajutor prin omisiune de înştiinţare, la violenţe fizice.

Introducerea unor persoane străine în incinta şcolii, alarma falsă, incendierea şi tentativă de incendiere, introducerea armelor în spaţiul şcolar, dar şi consumul sau traficul de alcool sau stupefiante în şcoală sunt considerate atentat la securitatea unităţii şcolare.

O altă comisie catre trebuie să funcţioneze în fiecare şcoală este aceea pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi promovarea interculturalităţii, potrivit aceluiaşi regulament şcolar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.