Economie

Fermierii teleormăneni n-au nici un zor pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă – S-au obişnuit să le depună pe ultima sută de metri

fermieriCampania de înregistrare a cererilor pentru subvenţie la centrele APIA, începută la 1 martie, nu se desfăşoară tocmai conform graficului, în sensul că fermierii teleormăneni au fost programaţi pe zile, însă aceştia nici n-au zor de programări, până în prezent foarte puţini dintre solicitanţi respectând data la care trebuiau să se prezinte la APIA în vederea depunerii cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă.

Agricultorii care deţin teren, în arendă sau în proprietate, au la dispoziţie două luni şi jumătate să depună solicitările pentru plăţile pe suprafaţă şi pe cultură la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA). Cei peste 22.800 de fermieri teleormăneni, arondaţi centrelor locale şi centrului judeţean, de acest utim centru aparţinând fermierii care deţin suprafeţe mai mari de 50 hectare, sunt programaţi pe zile şi ore, însă cel puţin în primele zile acest program n-a fost respectat. Nu este însă o surpriză pentru lucrătorii APIA, care ştiu că în ultimele zile centrele sunt luate cu asalt. Cu câteva zile de începutul campaniei de primire a cererilor de spijin pe suprafaţă. La sediul APIA din Alexandria, a avut loc o conferinţă de presă în cre directorul exectutiv al agenţiei, Eugen Coman,  le-a adresat fermierilor teleormăneni rugămintea de a respecta programarea pe care funcţionarii APIA o elaborează pentru fiecare fermier în parte, nu neapărat orele, dar măcar ziua în care li s-a comunicat că trebuie să-şi depună cererile. Totodată, directorul APIA a precizat că, în caz contrar, şi dacă nu motive întemeiate au fost cele care i-au determinat pe fermieri să nu se prezinte în ziua respectivă, din rea voinţă sau pentru că s-au obişnuit să se prezinte în ultimele zile pentru a depune cererile mergând pe ideea că funcţionarii sunt obligaţi să primescă solicitările întrucât sunt depuse în termen, vor avea o mare surpriză. Despre ce este vorba? Ei bine nu putem spune decât că programul funcţionarilor nu este până la miezul nopţii, aceştia nu vor mai sta peste program, iar prioritate în ultimele zile vor avea cei care sunt programaţi în acele zile, restul vor fi reprogramaţi, conform legii, la cerere sau din oficiu. Astfel, în perioada 1 martie – 15 mai, cei care nu respectă programarea pot solicita o reprogramare sau vor fi reprogramaţă, pentru perioada 15 mai – 10 iunie, când de asemenea se mai pot depune solicitări, însă în acest interval se percep penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

Funcţionarii APIA au desfăşurat, înainte de campania de primire a cererilor pentru subvenţie, şi o campanie de informare în localităţi, iar în ceea ce priveşte programările, fermierii care nu au primit prin poştă invitaţia, pot consulta la primărie lista cu programările la centre. Agricultorul se prezintă la centru, aşa cum se indică şi în invitaţie, cu documentul de identitate, datele contului bancar activ, adeverinţa de la primărie privind înscrierea în registrul agricol, eventual o schiţă a parcelei pentru poziţionarea în blocul fizic. Cât despre banii care se vor acorda în acest an, cuantumul se stabileşte după primirea cererilor.

De precizat că în campania de informare li s-a spus şi cum pot să-şi identifice on-line parcelele, folosind aplicaţia IPA On-line, însă până acum nu se poate trage concluzia că agricultorii chiar s-au folosit de această posibilitate, pentru că în cele mai multe cazuri vin să identifice pe harta digitală tot la APIA terenurile deţinute şi, foarte important, pentru anul 2013, fiecare pagină a cererii de spijin va fi semnată sau ştampilată de fermieri, după caz. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.