Economie

Fermierii, obligaţi să producă numai lapte de calitate europeană

Micii fermieri vor trebui să respecte o serie de norme de igienă, începând cu 1 ianuarie 2014, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la 31 decembrie 2013 a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.

Sute de mii de ţărani care mai câştigau ceva bani din vânzarea laptelui la piaţă au rămas fără principala sursă de venit începând chiar din prima zi a lui 2014, asta pentru că laptele pe care-l comercializează trebuie să respecte standarde stricte impuse de UE.

România a primit în noiembrie 2011 acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, până la finele anului 2013, produsele obţinute din acest lapte putând fi vândute doar pe piaţa naţională. Cum la 31 decembrie a expirat derogarea, dacă putem spune aşa, laptele nu va mai putea fi folosit în nici un fel de proces de producţie asta dacă nu respectă anumite condiţii. Astfel, laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000 pe mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000 pe mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană, iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie să facă investiţii în vederea obţinerii unui lapte conform cu cerinţele UE, însă cei care au mai multe animale şi obţin o cantitate de lapte mai mare, trebuie să-şi achiziţioneze un aparat de muls şi un răcitor.

În acest sens, Guvernul a aprobat o hotărâre privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei. Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, iar cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1.000 de litri pentru fiecare unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună.

Măsura ajutorului de minimis vizează 41.500 de gospodării din toată ţara, care au între unu şi cinci capete şi care, de la 1 ianuarie 2014, au intrat în imposibilitatea de a mai comercializa lapte neconform sau certificat ca fiind conform, pe piaţă sau spre unităţile de procesare. Beneficiarii ajutorului de minimis nu vor trebui să plătească nici o taxă, iar primăriile le vor pune la dispoziţie cu titlu gratuit terenul unde va fi amplasat tancul de răcire a laptelui.

ANSVSA a organizat, anul trecut, o campanie de informare la nivel naţional, prin care şi-a propus să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene. Scopul campaniei a fost de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţile de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România. (C.P.)

One Comment

  1. Gogu stramtoratu

    Sa inteleg ca nu voi avea loc in piata nici cu branza si nici cu urda ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.