Autorităţile au precizat că fermierii care au avut culturile distruse în proporţie de 50%, 75% sau chiar 90% vor avea redusă norma de venit, potrivit procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei din această vară, aprobată.
La nivelul județului Teleorman, Direcţia Agricolă a făcut bilanţul terenurilor agricole care au fost afectate de secetă în vara lui 2016. Potrivit DA Teleorman, 133.450 de hectare de culturi cu porumb și floarea soarelui au fost calamitate.
Centralizarea, transmisă la Ministerul Agriculturii, a fost realizată în baza verificărilor în teren efectuate ca urmare a înştiinţărilor primite de la fermierii din judeţ, din care reiese că lipsa precipitaţiilor şi temperaturile foarte ridicate au compromis mami multe culturi, în mod special pe cele de porumb şi floarea-soarelui.
Potrivit procedurii de reducere a normei de venit, fermierii care desfăşoară activităţi agricole vor beneficia de reducerea normei de venit proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologie nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă sau seceta.
Fermierii vor beneficia de această scutire dacă suprafaţa agricolă a fost afectată în procent de peste 30% şi dacă au depus formularul 221 – Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit. (C.P.)