Economie

Fenomenul de deșertificare ia amploare în zona Olteniei. În Teleorman, zona de sud ar putea fi afectată în viitorul apropiat

Sudul României se transformă încet, dar sigur, în deșert. Suprafețe întregi ar putea să devină aride. În județul Dolj, sunt mai bine de 100.000 de hectare cu sol nisipos, mai exact zona dintre Craiova, Calafat și Corabia. Terenurile din zona Olteniei se află într-o stare de degradare, conform specialiștilor OSPA Olt, fiind identificate dune de nisip, iar fenomenul de deșertificare s-a instalat în ultimii 20 de ani în acea zonă.

Pentru amănunte legate de acest fenomen, am discutat cu Marinel Barbu, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Teleorman: “În ceea ce privește fenomenul de deșertificare, județul Teleorman nu este încă afectat. Acest fenomen s-a produs, fiind consecința defrișărilor, dar și a desființării culturilor viticole și a livezilor, care funcționau ca o perdea de protecție împotriva vânturilor și, implicit, a microclimatului. Lipsa forței de muncă a dus la transformarea acestor zone în terenuri arabile.

Ca și metodă de rezolvare a acestor probleme, consider reîmpădurirea, o soluție principală. Arborii care se pretează pentru zona de sud sunt salcâmii, care au o creștere rapidă și o rezistență aparte.

În opinia mea, în cazul în care nu se vor lua aceste măsuri de precauție, este posibil ca într-un viitor apropiat, și partea de sud a județului Teleorman să fie afectată de acest fenomen. Cea mai predispusă zonă este Câmpia Dunării, deoarece solurile sunt deja nisipoase și instabile”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.