Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) anunță demararea programului pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare, pentru a veni în întâmpinarea nevoii de protecție a populației în fața unui sezon gripal care se anunță a fi dificil. Programul a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial al României în 24 octombrie (Ordin 3262/19 octombrie 2022). Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 se anunță a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, când circulația virusului gripal a fost limitată de restricțiile sanitare impuse de pandemia COVID-19. Mai mult, infecția cu virusul gripal vine pe fondul imunității scăzute a populației, după ce purtarea măștii și distanțarea socială au dus la o circulație redusă a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane.
Conform datelor INSP, numărul de infecții respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2021. În vederea creșterii accesului populației la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere, farmaciile comunitare și farmaciștii care vor dori să se implice în această activitate de prevenție prin dezvoltarea sferei de servicii farmaceutice pe care le asigură, se vor putea pregăti și autoriza conform reglementărilor nou aprobate. Astfel: farmaciile comunitare care doresc să se implice în program se vor autoriza special să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista lor urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății; farmaciștii implicați în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri și cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare; persoanele care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să prezinte o recomandare medicală de vaccinare împotriva gripei sezoniere și să li se mai fi administrat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori; de asemenea, înainte de vaccinare se va efectua obligatoriu o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
“Prin acest program pilot de vaccinare antigripală, farmaciștii își pot aduce contribuția în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Așa cum am demonstrat și în timpul pandemiei COVID-19, suntem alături de pacienții noștri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate și la nevoile lor”, a declarat prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
În urma aprobării și publicării Ordinului nr.3262/2022 privind vaccinarea în farmacii, universitățile de medicină și farmacie din România se organizează pentru realizarea instruirii farmaciștilor care vor dori să se implice în această activitate de prevenție.
Farmaciștii implicați în programul pilot de vaccinare vor putea urma cursurile de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere (pregătire teoretică și practică) în care lectori vor fi cadre didactice cu specialitățile prevăzute în ordin.
Fiecare dintre universități va anunța pe site-ul propriu condițiile de înscriere la curs, perioada și modul de desfășurare pentru a fi accesibile colegilor interesați.
La nivelul județului Teleorman, Direcția de Sănătate Publică Teleorman a primit două tranșe de vaccin antigripal sezonier: prima tranșă – 22762 doze, tranșa a doua -11500 doze. La începutul lunii octombrie, 20413 doze fiind deja repartizate către medicii de familie și unitățile sanitare (spitale și Serviciul Județean de Ambulanță.
Grupele populaționale considerate de risc pentru care se recomandă vaccinarea sunt: medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii și serviciile de ambulanță, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii și bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact cu pacienții sau asistații; persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 de ani, în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane; copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 59 de luni; gravide; persoane, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială, precum și persoane care acordă asistența medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; persoane cu vârsta de 65 de ani și peste 65 de ani.