Social

Facilităţi pentru angajatorii care încadrează tineri fără experienţă în câmpul muncii

IMG_5642Monica DUMITRESCU

Proiectul de lege “Primul loc de muncă”, care prevede scutirea de la plata contribuţiilor sociale a angajatorilor care încadrează în câmpul muncii tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani, fără experienţă în câmpul muncii, a fost aprobat săptămâna aceasta de Senat. Potrivit proiectului, angajatorii vor primi şi echivalentul unui salariu minim pe economie pentru fiecare tânăr din categoria menţionată, pe care îl angajează pe o perioadă nedeterminată. Angajatorii vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate la stat, pentru tinerii încadraţi, pe o perioadă de 18 luni, însă sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor.

Potrivit proiectului de lege, finanţarea primului loc de muncă se realizează, fie din bugetul asigurărilor de şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, fie fonduri europene.

“Persoanelor aflate în căutarea primului loc de muncă cu vârstă cuprinsă între 16-35 de ani li se va asigura angajarea pentru o perioadă de cel puţin 36 de luni şi posibilitatea de a dobândi experienţă în muncă”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.

În luna ianuarie 2015, în România au fost înregistraţi 493.415 şomeri dintre care 71.678 şomeri sub 25 de ani şi 41.209 şomeri între 25-29 de ani, potrivit documentului citat.

Iniţiatorii proiectului de lege sunt mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi UNPR, printre care şi patru miniştri: ministrul de Interne Gabriel Oprea, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, ministrul pentru Dialog Social Liviu Pop şi ministru pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea.

Senatul este primă Cameră sesizată, urmând ca deputaţii să ia decizia finală. Dacă proiectul va fi aprobat, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.