Politic

Fă, pixel albastru!

Sorin Ovidiu Bălan

Cu obiceiul politicienilor de a ne minți în față, ne-am obişnuit, vorba unui hamal din port de la mine, de la Brăila, „ca ţiganul cu scânteia”. Nu ne mai miră deloc atunci când mint cu dezinvoltură, fără să clipească. Ne mint de ne rup în campania electorală, ne mint de ne rup după aceea, ne mint de ne rup când spun că vor fi cinstiţi, ne mint de ne rup când spun că vor sta în Parlament ca să facă legi, ne mint de ne rup…

A devenit deja un fapt cu totul ieşit din comun când un politician nu minte, când se ţine de cuvânt, când face şi el ceva, măcar în parte din ceea ce a promis.

Şi totuşi…

Cu toată tăbăceala pe care am luat-o de la mincinoşi, cu toată imunitatea noastră căpătată în aceşti ani de când tot suntem minţiţi şi care ne face să nu ne mai enervăm, există totuşi momente, puţine, ce-i drept, care din când în când ne scot din letargie. Ba chiar pe unii dintre noi ne fac să şi luăm atitudine.

Nu este vorba, aşa cum am spus, despre momentele în care politicienii ne mint grav, fără să clipească, convinşi fiind că se adresează unei turme inerte de idioţi.

Ci mai mult decât atât. Atunci când nesimţirea politicianului atinge cote de neînchipuit. Atunci când onor alesul neagă pur şi simplu realitatea, cu un tupeu incredibil, care ne lasă cu gura căscată şi ne face să ne întrebăm care dintre noi nu este zdravăn la cap.

Negarea cu seninătate a realităţii, a evidenţei, este o armă folosită şi de către putere, şi de către opoziţie.

Aflat în vizită de lucru la inundaţii, premierul Victor Ponta i s-a adresat galant din barca în care plutea împins de jandarmi şi pompieri, ministrului apelor, doamna Doina Pană: „Tu ce faci, fă, Doina aici? Aveai chef de nişte inundaţii”. Camerele de luat vederi şi reportofoanele jurnaliştilor l-au înregistrat. Ce spune Victor Ponta despre acest incident? Evident, că nu s-a întâmplat. Că el nu a spus aşa ceva.

Vă mai amintiţi de dosul de palmă pe care Băsescu i l-a dat copilului pe care l-a adus în prag de knock-out? Tot aşa. A spus că nu este adevărat.

Să vedem acum ce expert fizician în motrica cuvintelor va veni să demonstreze, analizând pixelii albaştri din distanţa parcursă de cuvântul „fă” de la gura lui Ponta la urechea Doinei Pană, că premierul nu spus aşa ceva. Că este un trucaj. Că s-au prostit de cap martorii oculari şi au înebunit subit camerele de luat vederi.

Pentru că Victor Ponta a afirmat răspicat că el nu a spus aşa ceva.

Iar noi îl credem. Că, vorba oltenească: „Crezi tu ochilor tăi şi nu mă crezi pe mine?

One Comment

  1. doamna respectiva, nu fost catusi de putin afectata, mai ales ca si nega cu dezinvoltura infantila aseara situatia creata de unul ca si copilul sau

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.