Pentru ca Piaţa Unică şi Uniunea Vamală să funcţioneze, este necesar ca în Uniunea Europeană să existe un set unificat de reguli de import şi de export, iar ea să aibă o singură voce în relaţiile cu statele nemembre, susține deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, în cea mai recentă declarație politică a sa.
Potrivit deputatului de Teleorman, „Uniunea Europeană este cel mai mare actor comercial global, acoperind circa 20% din exporturile şi importurile mondiale, având un rol important în promovarea comerţului mondial, bazat mai ales pe sistemul multilateral instituit de Organizaţia Mondială a Comerţului, OMC”, iar puterea comercială pe care o reprezintă UE se bazează atât pe forţele economice unite ale Statelor Membre, cât şi pe existenţa şi aplicarea unei politici comerciale comune, coerente, aplicabile uniform pe piaţa internă unică a celor 28 de state membre şi exprimată printr-o singură voce în plan internaţional.
„În pofida climatului economic dificil la nivel mondial, întreprinderile europene au profitat în continuare de oportunităţile create de reţeaua comercială a UE, care este cea mai mare din lume. Comerţul reprezintă 35% din Produsul Intern Brut al UE, PIB. În 2018, reţeaua comercială a UE a acoperit 31% din schimburile comerciale ale Europei, o cifră care urmează să crească, până la aproape 40%, pe măsură ce intră în vigoare mai multe acorduri comerciale. În 2018, exporturile şi importurile UE care implică partenerii din acordurile comerciale au înregistrat evoluţii pozitive. Reţeaua tot mai extinsă a UE de acorduri comerciale creează oportunităţi economice pentru lucrătorii din întregul continent, susţinând peste 36 milioane de locuri de muncă prin intermediul exporturilor către ţări din afara UE”, arată deputatul ALDE în declarația politică „Exporturile agroalimentare, prin acordurile comerciale ale Uniunii Europene”.
De asemenea, susține președintele ALDE Teleorman, exporturile de produse agroalimentare din UE către partenerii comerciali au continuat să crească, în ansamblu cu 2,2% în raport cu anul precedent, în timp ce exporturile de produse agroalimentare către Coreea de Sud au crescut, de asemenea, cu 4,8%.
„De remarcat sunt şi exporturile de produse agroalimentare către Georgia, Moldova şi Ucraina, care au crescut cu 11% faţă de 2017. De asemenea, exporturile UE de produse agroalimentare către Canada au crescut cu 7%”, mai precizează deputatul ALDE de Teleorman.
Potrivit alesului ADLE, pentru ca Piaţa Unică şi Uniunea Vamală să funcţioneze, este necesar ca în Uniunea Europeană să existe un set unificat de reguli de import şi de export, iar ea să aibă o singură voce în relaţiile cu statele nemembre.
Din acest motiv, susține acesta, statele membre au acordat instituţiilor europene mandatul de a negocia în numele lor în domeniul relaţiilor externe. „Politica comercială comună are o semnificaţie politică particulară, reprezentând aspectul extern al Pieţei Unice şi politica din domeniu a celei mai mari puteri comerciale din lume. Schimburile comerciale sunt în expansiune şi, mai mult ca niciodată, o mai mare parte a comerţului nostru global se desfăşoară în baza unor acorduri preferenţiale. Sper ca, în viitor, România să fie exponentul principal în creşterea exportului cu produse agroalimentare!”, a mai precizat deputatul ALDE Calotă Florică Ică.