Monica DUMITRESCU
Pompierii militari au fost alertaţi pe numărul unic de urgenţă 112, miercuri, 15 martie 2017, de producerea unei explozii la un vagon cisternă, în staţia CFR Roşiorii de Vede Nord. Totodată, din cauza acestui eveniment, în apropierea gării s-au produs două accidente rutiere grave rezultând mai multe persoane rănite, a fost afectată reţeaua de alimentare cu energie electrică a liniilor de cale ferată 1, 2 şi 18, unde doi stâlpi au fost doborâţi, căzând peste un lucrător CFR din zona triaj.
Pentru gestionarea acestor situaţii de urgenţă, la faţa locului au fost mobilizate importante forţe de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, poliţie, poliţie locală, jandarmi şi personalul Staţiei CFR Roşiori Nord.
Pe timpul operaţiunilor de intervenţie au fost descoperite trei persoane pe acoperişul Centrului de Electrificare Roşiori care nu puteau coborî întrucât scara de acces, aflată pe latura V a clădirii (în partea producerii evenimentului), a fost deteriorată de suflul exploziei, fiind necesară salvarea acestora cu autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţime.
Din fericire, acesta a fost doar scenariul exerciţiului de cooperare cu forţe şi mijloace în teren prin care s-a urmărit modul de acţiune al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “A.D. Ghica” Teleorman împreună cu instituţiile cu atribuţii în gestionarea şi managementul situaţiilor de urgenţă de la nivel local, în condiţiile producerii unui accident major pe calea ferată.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, mr. Gelu Dragomir, rând pe rând, situaţiile de urgenţă au fost rezolvate de forţele de intervenţie, până la restabilirea stării de normalitate, acţiunea acestora fiind atent monitorizată şi evaluată de către specialiştii unităţii.
Obiectivele generale ale acestui amplu exerciţiu au fost: verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, în vederea punerii în practică a acesteia într-o situaţie similară reală şi antrenarea întregului personal în executarea atribuţiilor ce îi revin pe timpul intervenţiei; realizarea unei informări complexe a populaţiei privind modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generată de un accident în care sunt implicate substanţe periculoase, posibil simultane şi în condiţiile apariţiei de noi riscuri în zone populate; pregătirea psihologică a personalului de intervenţie şi a populaţiei pentru cunoaşterea modului de acţiune/comportare pe timpul operaţiunilor de salvare-evacuare şi de intervenţie în situaţia creată, conform temei tactice; organizarea, desfăşurarea şi coordonarea unitară a acţiunilor de salvare şi evacuare a persoanelor şi bunurilor materiale din zona afectată, precum şi a acţiunilor de localizare şi limitare a efectelor situaţiei de urgenţă; verificarea condiţiilor pe care le oferă particularităţile terenului şi amplasamentelor din zona afectată de accident, în vederea desfăşurării acţiunilor de evacuare – intervenţie; evaluarea probabilităţilor de extindere a efectelor substanţelor periculoase implicate; celeritatea analizei şi deciziei cu privire la siguranţa forţelor care intervin, cât şi a populaţiei din zona afectată; verificarea posibilităţilor de acţiune pentru limitarea consecinţelor accidentului şi a celorlalte situaţii de urgenţă generate de acesta, în raport de dotarea specifică existentă; verificarea modului de organizare a cooperării şi a funcţionării fluxului informaţional între forţele participante la aplicaţie şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi; verificarea posibilităţilor de restabilire a situaţiei de normalitate (eliberarea şi refacerea căilor de circulaţie, reluarea traficului).
“În cea mai mare parte, aceste obiective au fost atinse de către toţi participanţii la acest amplu antrenament, însă pe alocuri sunt şi aspecte unde activitatea poate fi îmbunătăţită. Acest lucru este normal în astfel de situaţii, scopul principal fiind pregătirea pentru o intervenţie reală a tuturor echipajelor, atât din cadrul unităţii noastre, cât şi din cadrul instituţiilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă de acest gen”, a declarat mr. Gelu Dragomir, după încheierea exerciţiului.