Economie

EXMED – clinicile medicale din Teleorman care au simplificat procedurile de investigare și diagnosticare cu ajutorul echipamentelor performante și al personalului specializat

Cu o experiență de nouă ani în prestarea serviciilor de imagistică, ExMed își desfăsoară activitatea în patru clinici proprii din Teleorman, trei în municipiul Alexandria și una în orașul Roșiorii de Vede. Din 2012 și până în prezent, obiectivele spre care a tins conducerea ExMed au crescut de la an la an, sub forma dezvoltării unor proiecte unice în județ, prin investiții majore făcute în echipament de ultimă generație și prin identificarea unor soluţii menite să elimite bariere financiare şi de comunicare în relaţia medic-pacient.

– Cum a început proiectul ExMed? De ce aţi ales judeţul Teleorman pentru implementarea acestor servicii?

ExMed: Există mai multe motive pentru care am ales această zonă pentru implementarea proiectului ExMed. In primul rand, în calitate de iniţiator al acestui concept, sunt originar din Teleorman. Era firesc să îmi doresc să fac ceva pentru locuitorii acestui judeţ.  În al doilea rând, mi-am dorit să avem în Teleorman acces la astfel de servicii. În prezent avem acces la o gamă variată de opţiuni, în toate domeniile de activitate, dar, dacă vă aduceţi aminte, în urmă cu aproximativ noua ani era foarte complicat să efectuezi un RMN sau un CT. Toate eforturile se îndreptau spre Bucureşti. Printre altele, implica timp îndelungat pe liste de aşteptare şi costuri suplimentare, dar era singura opţiune. Dacă în trecut mi se părea normal ca astfel de servicii să existe în toate judeţele din ţară, vă spun cu toată sinceritatea că nu îmi imaginez prezentul fără aceste facilităţi.

– Ce s-a schimbat în cei nouă ani de activitate?

ExMed: Pe parcursul celor nouă ani ne-am dezvoltat gama de servicii oferite în funcţie de nevoile cetăţenilor acestui judeţ. Ne-am dat seama că teleormănenii nu au nevoie doar de un RMN, un CT şi de opinia unui medic. Oamenii aveau nevoie şi de ecografii, mamografii, osteodensiometrii, consultaţii pentru diagnosticarea și tratarea anumitor afecţiuni. Aşa am ales să deschidem şi alte centre medicale. Cel mai important suport în luarea deciziilor a fost pacientul, cel care are nevoie de imagistică prin rezonanţă magnetică, de tomografie computerizată, de obţinerea unei imagini rapide a zonei de interes cu ajutorul campului magnetic si al undelor de frecvență înaltă. Dincolo de această colaborare între personalul ExMed și pacient se impune o anumită conduită. Pe de o parte suntem riguroşi în desfăşurarea activităţii. În final, este vorba de viaţa unui om, de timp, de gravitatea situaţiei şi de alte aspecte pe care de multe ori le descoperim doar ca urmare a investigaţiilor. Pe de altă parte, fiecare om care păşeşte pragul clinicilor noastre se află în grija noastră. Ce presupune acest lucru? Suntem datori să îi oferim răspunsuri clare la toate întrebările şi la toate necunoscutele pe care le are ca urmare a unei examinări. Mai mult, pornind de la această idee, dar şi de la realitatea care în prezent impune anumite bariere în accesarea cu uşurinţă a serviciilor medicale, am dorit să mărim palierul de activitate. La momentul acesta suntem singura clinică din judeţ care organizează de două ori pe lună şedinţe gratuite cu navigatorul medical de pacienți oncologici, Victoria Asanache. Practic, Victoria este persoana de legătură între medicul curant şi pacient, explicându-i celui din urmă rezultatele analizelor şi etapele tratamentului. Pacientul va beneficia şi de sfaturi care îl pot ajuta să parcurgă firesc anumite etape în lupta cu această afecţiune, fără piedici de natură birocratică, cu costuri reduse. Toate aceste facilităţi le punem la dispoziţia pacientului, în mod gratuit. Tot ce trebuie să facă cei interesaţi este să se programeze la numărul nostru de telefon 0347911.

 – Cum diferenţiem un serviciu de un alt serviciu similar? Cât de importantă este calitatea echipamentelor în efectuarea acestor proceduri?

ExMed: Vorbim despre un domeniu extrem de complex şi o spun ţinând cont de experienţa de noua ani în acest domeniu. Pentru mine este şi singura activitate pentru că am ales să mă dedic 100% acestui segment de piaţă.  Există un început în orice ne propunem, dar pentru a atinge anumite standarde este nevoie de multă muncă. Un principiu esențial pentru noi este calitatea. Nu putem să investigăm un pacient cu echipamente depăşite de actuala generaţie. Totuși, detaliile fac diferența. Pentru noi calitatea trebuie să îmbine toate standardele de performanță actuale. Nu este suficient să ai doar un echipament cu an de fabricație recent.  Acel echipament trebuie să întrunească mai multe condiții astfel încât și calitatea produsului finit să fie superioară. Tot ce faci în acest domeniu trebuie să aibă în prim plan pacientul. Despre el este vorba. Pentru el trebuie să scurtăm timpul de investigare, lui trebuie să îi oferim imagini clare ca urmare a investigației, pentru el trebuie să sporim confortul oferit. Gândiţi-vă că ExMed nu face niciodată rabat de la calitatea echipamentelor, indiferent ce implică segmentul costurilor. Degeaba îşi face pacientul un RMN sau un CT dacă nu există precizie, viteză de scanare crescută,  dacă aria de investigare nu este suficient de largă pentru a permite analizarea mai multor zone. În prezent folosim modelul Siemens MAGNETOM ESSENZA 1.5 T. Pe lângă performanţele extraordinare, măsoară o lungime de doar 131 cm. Ne-am gândit şi la acest aspect. Am dorit un echipament care să nu inducă pacientului o stare de nelinişte prin introducerea corpului în totalitate în interiorul tubului, în timpul examinării. În privinţa tomografului am ales Siemens Somatom Scope pentru că expunerea la radiatii X este extrem de redusă. Este un motiv pentru care îl folosim şi în cazul copiilor sau în cazul pacienţilor care au nevoie de investigaţii multiple. Detectează automat regiunile anatomice de interes şi are dimeniuni mici. În plus, poată reduce artefactele din metal. De exemplu, dacă pacientului i s-au montat în trecut plăcuţe de metal, acestea pot conduce la producerea artefactelor, fapt ce poate afecta calitatea imaginii, ceea ce nu ne dorim. O spun cu toată tăria şi cu toată convingerea. Ca să activezi în acest domeniu trebuie să ai echipamente precise, sigure, de o calitate excepţională.

–  2020 poate fi anul în care extindeţi gama serviciilor oferite?

Suntem într-o continuă dezvoltare. Nevoile oamenilor cu care interacționăm ne-au determinat  să demarăm un parteneriat cu navigatorul medical în domeniul oncologic.

Când am luat în calcul dezvoltarea serviciilor oferite, ne-am dorit să venim în ajutorul acelor persoane care se confruntă cu probleme pentru care momentan nu există soluții fiabile, pe termen lung,  în sistemul medical din România. Este unul dintre motivele pentru care în clinicile ExMed efectuăm mamografii. Este regretabil că Romania nu are program national de screening pentru depistarea cancerului de san, dar sperăm în prevenirea şi rezolvarea cazurilor descoperite la timp prin punerea la dispoziţia beneficiarelor a acestor servicii. Pentru ExMed, ecografia s-a transformat într-un amplu proces de analiză a pacientului. Putem  investiga sistemul vascular arterial și venos cu ajutorul ecografiei Doppler. Astfel, putem diagnostica depunerile de colesterol, cauzele unui accident vascular cerebral, tromboze, anevrism.

Sunt foarte multe persoane care au leziuni ale coloanei vertebrale. Aşa am dezvoltat şi în Teleorman Terapia durerii, un procedeu modern, conservator, non-chirurgical, de tratament al durerii cu origine la nivelul coloanei vertebrale. Pentru evitarea tromboembolismul pulmonar a infarctului de miocard, infarctului cerebral sau blocarea alimentării cu sânge a plămânilor avem ca opţiune angiografia.

Terapia de care aţi auzit des în sectorul medicinei estetice sau în marile centre medicale din ţară, face parte şi din segmentul nostru de activitate pentru reducerea durerilor articulare atroce. Este vorba despre Terapia „VAMPIR” SAU PRP (Platelet Rich Plasma), care nu este o procedură folosită doar în sectorul estetic.

Dincolo de serviciile menţionate anterior, ne-am dezvoltat şi ca echipă. Avem medici cu care colaborăm pe foarte multe sectoare şi zone de interes, persoane care au ales să îşi desfăşoare activitatea alături de noi, aducând un plus în relaţia doctor-pacient. Mulţi colaboratori aleg să vină din marile centre medicale la clinica noastră.

În viitorul apropiat pregătim lansarea unui proiect mare, unic în acest judeţ. Ce pot să vă spun în acest moment este că odată cu introducerea acestui nou concept, pacientul nu o să mai intre în contact nici nu stufoasa birocraţie, nu o să mai stea la cozi interminabile, nu o să mai caute cu disperare o soluţie pentru problema lui. Totul o să fie dezvoltat luând în calcul piedicile pe care le întâmpină în prezent o persoană în diagnosticarea corectă şi în urmarea unui tratament corespunzător. Lansarea acestui concept va avea loc în luna martie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.