Eveniment

Exerciţiu – Incendiu şi atac terorist la Hotel Parc din Alexandria

incendiu3Monica DUMITRESCU

“În ziua de 25 iunie, în jurul orei 11.30, din cauza neglijenţei unei persoane cazate într-o cameră de la etajul II a Hotelului Parc din municipiul Alexandria a izbucnit un incendiu violent, cu degajări mari de fum şi gaze toxice datorate materialelor combustibile existente la faţa locului şi tirajului format prin căile de acces şi golurile apărute. Din cauza incendiului, un număr de 5 turişti au rămas blocaţi la etajele superioare ale clădirii solicitând ajutor şi încercând să escaladeze pervazul ferestrelor datorită fumului şi flăcărilor care le ameninţau viaţa”.

Din fericire, acesta a fost doar scenariul unui exerciţiu desfăşurat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Al. D. Ghica” Teleorman.

În cadrul acestui exerciţiu a fost realizat un dispozitiv de salvare a persoanelor rămase blocate la etajele superioare ale clădiri. Persoanele “rănite” au primit primul ajutor medical, cele cu probleme medicale majore fiind transportate la la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, cu ambulanţele SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Conform aceluiaşi scenariu, pe timpul cercetărilor efectuate pentru stabilirea cauzelor producerii evenimentului şi condiţiilor care au favorizat evoluţia acestuia, în incinta restaurantului aflat la parterul clădirii a fost găsită o geantă diplomat suspectată că ar conţine material exploziv. A fost solicitat sprijinul Secţiei Judeţene de Informaţii Teleorman şi au fost dispuse imediat măsuri de evacuare a personalului din zonă. Secţia Judeţeană de Informaţii a trimis imediat la faţa locului o autospecială încadrată de echipa pirotehnică cu misiunea de a cerceta, descoperi şi neutraliza pachetul exploziv. Cu dispozitivul pirotehnic şi echipamentul din dotare, pachetul exploziv a fost scos în afara instituţiei şi neutralizat.

Execiţiul a mai cuprins şi un al treilea eveniment. Pe timpul desfăşurării acţiunilor de intervenţie, în imediata apropiere a hotelului a avut loc un accident de circulaţie, în care au fost implicate două autoturisme care nu au respectat regulile de interdicţie în zona afectată. În urma accidentului, unul dintre autoturisme a fost avariat în proporţie de 50%, în interiorul acestuia fiind surprinsă o persoană ce necesită a fi descarcerată. Au fost luate imediat măsuri de izolare a locului producerii evenimentului şi au fost efectuate operaţiuni de descarcerare pentru salvarea persoanei blocate care după acordarea primului ajutor a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria.

Scopul organizării acestui exerciţiu a fost perfecţionarea pregătirii personalului din cadrul ISU Teleorman, atât de conducere, cât şi de execuţie, în scopul cunoaşterii şi aplicării concepţiei de acţiune stabilită prin planul de intervenţie în caz de incendiu la clădiri cu aglomerări de persoane, prin planul de desfăşurare al exerciţiului de cooperare cu forţe şi mijloace în teren. De asemenea prin acest exerciţiu a fost verificat şi modul de cooperare cu celelalte forţe participante la intervenţie şi antrenarea efectivelor proprii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.