Monica DUMITRESCU
Examenul de Bacalaureat, care va începe săptămâna viitoare, este în pericol, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, deoarece tot mai multe cadre didactice, din toată ţara, refuză să facă parte din comisiile de examen, deoarece sunt plătite cu sume derizorii, iar responsabilitatea este foarte mare. Un alt motiv de nemulţumire este generat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti, se mai arată într-un comunicat transmis de FSLI.
“Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ primeşte zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care ne atenţionează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat, considerându-se umilite prin banii primiţi ca supraveghetori şi evaluatori. Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să găsească o soluţie pentru suplimentarea sumelor acordate celor care fac parte din comisiile de bacalaureat. De asemenea, solicită luarea măsurilor care se impun pentru plata integrală a drepturilor salariale câştigate prin instanţă, aferente trimestrelor I şi II ale anului 2014.
“Altfel, riscăm să nu avem cu cine susţine acest examen important din viaţa copiilor noştri”, concluzionează liderul FSLI.