Monica DUMITRESCU
Începând de vineri, 9 iunie, candidaţii la Bacalaureat susţin proba de evaluare a competenţelor digitale. Evaluarea continuă şi în zilele de 12 şi 13 iunie, conform programării realizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ liceal.
Candidaţii vor intra în sălile de examen conform programării şi vor avea la dispoziţie 90 de minute din momentul primirii subiectelor, pentru rezolvarea acestora. Conform metodologiei, toţi candidaţii care susţin proba în aceeaşi zi primesc aceeaşi variantă de subiecte.
Candidaţii nu vor primi note, ci li se va stabili nivelul de competenţă în funcţie de punctajul obţinut. Pentru a abţine nivelul de competenţă digitală “utilizator experimentat”, candidaţii trebuie să obţină între 75-100 de puncte. Pentru cei care obţin între 56-74 de puncte se acordă nivelul de competenţă “utilizator avansat”, iar pentru cei care se încadrează în intervalul 31-55 de puncte nivelul este “utilizator mediu. Între 11 şi 30 de puncte se acordă “utilizator începător, iar celor care obţin mai puţin de 11 puncte nu li se acordă nivel de competenţă, aceştia primind un certificat de atestare a competenţelor digitale pe care se scrie doar punctajul.
Rezultatele la proba de evaluare a competenţelor digitale obţinute de candidaţii teleormăneni la Bacalaureat în anii trecuţi au fost surprinzător de slabe, în condiţiile în care calculatorul face parte din viaţa copiilor de la vârste fragede. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, pentru susţinerea probei de evaluare a competenţelor digitale în sesiunea iunie-iulie 2016 s-au înscris 1459 de candidaţi, din care au fost prezenţi 1388 candidaţi. Doar 143 dintre aceştia au obţinut nivelul de competenţă “experimentat” (75-100 de puncte) şi 245 de candiidaţi nivelul “avansat” (56-74 de puncte). Cei mai mulţi, respectiv 619 candidaţi s-au dovedit a fi “utilizator mediu”, alţi 363 fiind declaraţi utilizatori începători (între 11-30 de puncte). Şi mai rău decât atât, 18 absolvenţi de liceu din Teleorman nu au nici cele mai elementare cunoştinţe în ce priveşte utilizarea calculatorului şi au fost declaraţi fără nivel de competenţă, aceştia obţinând mai puţin de 10 puncte.
Pentru promovarea Bacalaureatului participarea la această probă este obligatorie, dar şi suficientă, rezultatul final al examenului nefiind influenţat în niciun fel de rezultatul probei de evaluare a competenţelor digitale.
Ca şi la celelalte probe ale bacalaureatului candidaţilor le este este interzis să intre în sălile de examen cu telefoane mobile sau materiale ajutătoare. Nerespectarea acestei prevederi atrage după sine eliminarea din examen indiferent dacă materialele ajutătoare au fost sau nu folosite. Pe lângă dreptul de a continua examenul în această sesiune, candidaţii eliminaţi pierd şi deptul de a mai susţine examenul în următoarele două sesiuni.
Ultima probă orală din cadrul primei sesiuni a bacalaureatului, cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională are loc în perioada 14-16 iunie.
Probele scrise încep pe 26 iunie, cu proba la Limba şi literatura română, pe care o susţin toţi candidaţii, indiferent de profilul absolvit, subiectele fiind însă diferenţiate, pentru uman, respectiv real.