Social

Examenele naţionale rămân neschimbate anul acesta

Noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, care a preluat mandatul pe 21 decembrie 2012, a declarat că “nu va face schimbări de dragul schimbării”. Astfel, examenele naţionale din 2013 rămân aşa cum au fost anunţate, iar o decizie privind clasa pregătitoare va fi luată după evaluarea din această lună. De asemenea, în această lună vor fi şi consultări privind soarta clasei a IX-a, care, potrivit noii Legi a Educaţiei din 2013, ar trebui să treacă la gimnaziu, măsură cu care nici dascălii, nici elevii, nici părinţii şi nici autorităţile locale, în cea mai mare parte a lor nu sunt de acord.

După rezultatele dezastruoase obţinute în anii trecuţi atât de absolvenţii de liceu la Bacalaureat, cât şi de cei de gimnaziu la Evaluarea Naţională, inspectoratele şcolare judeţene au întocmit un plan de măsuri care să ducă la redresarea sistemului de învăţământ. Acesta cuprinde ore suplimentare de pregătire la disciplinele de examen şi simulări ale Evaluării naţionale şi Bacalaureat.

Potrivit conducerii ISJ Teleorman, în toate unităţile de învăţământ liceal din judeţ vor fi organizate simulări ale examenului de bacalaureat în conformitate cu precizările Planului de măsuri remediale în vederea îmbunătăţirii rezultatelor la examenele naţionale la nivelul judeţului. Simulările se vor desfăşura în două sesiuni la sfârşitul lunii februarie 2013 şi jumătatea lunii aprilie. În prima sesiune, elevii din clasele terminale de liceu vor susţine simulare la limba şi literatura română pe 22 februarie 2013 şi la matematică/istorie pe 28 februarie 2013, iar în cea de-a doua sesiune proba la limba şi literatura română a fost programată pentru 17 aprilie, urmând ca proba la matematică/istorie să aibă loc pe 19 aprilie, iar cea la o disciplină la alegere din specializarea absolvită să aibă loc pe 17 mai.

Şi elevii din clasele a VIII-a vor susţine simulare a Evaluării Naţionale la limba şi literatura română şi matematică tot în două etape. Prima etapă se va desfăşura pe 13 februarie la limba şi literatura română şi pe 15 februarie la matematică, iar cea de-a doua pe 24 aprilie la limba şi literatura română, respectiv 25 aprilie la matematică.

Rezultatele înregistrate anul trecut în Teleorman la bacalaureat în Teleorman au fost printre cele mai slabe din ţară. Cu un procent de promovabilitate de aproximativ 30%, judeţul s-a clasat pe penultimul loc la nivel naţional. Nici la Evaluarea Naţională Teleormanul nu a stat mai bine, mulţi dintre candidaţi obţinând medii mai mici decât 5, însă la acest examen nu s-a pus problema promovabilităţii, liceele oferind locuri suficiente pentru toţi absolvenţii de gimnaziu. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.