Eveniment

Eveniment cu triplă semnificație la Biblioteca Județeană / Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, Ziua Bibliotecarului din România, Ziua Internațională a Presei Libere

Luni, 18 aprilie 2022, începând cu ora 10.00, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, va marca Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Presei Libere.

La eveniment vor participa reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor de cultură din județ, scriitori și publiciști, bibliotecari din bibliotecile publice din județ, reprezentanți mass-media, iubitori de carte.

Ziua de 23 aprilie marchează o sărbătoare a cărții și a profesioniștilor aflați în slujba sa, începând din anul 1995, când UNESCO a inițiat Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Zece ani mai târziu, în 2005, Guvernul României a declarat 23 aprilie Ziua Bibliotecarului din România, în semn de recunoaștere publică oficială a prestigiului unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională.

Regăsindu-se printre profesiile cele mai bogate în semnificații, cu o încărcătură emoțională, culturală și enciclopedică aparte, profesia de bibliotecar vorbește despre dedicare, despre vocație și despre energia creativă a oamenilor cărții.

Pentru că legătura care se stabilește între bibliotecari și utilizatorii serviciilor de bibliotecă este unică şi deosebit de importantă, această profesie se bucură atât de respect, cât și de empatia diferitelor categorii de public.

Sub semnul aniversării profesiei de bibliotecar, va avea loc un atelier profesional în cadrul căruia vor fi susținute următoarele comunicări: EUROPE DIRECT în bibliotecile din județul Teleorman, prezintă: Marinela Rușanu – bibliotecar, Biblioteca Municipală “Gala Galaction” Roșiorii de Vede; Aurel Sergiu Marinescu (1929-2008). Itinerariile unei vieți, prezintă: Bogdan Cotruță – bibliotecar, Biblioteca Orășenească “Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea; Bătălia cărților – ediția 2022, prezintă: Nicoleta Alexe – bibliotecar, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman; În lumea poveștilor – ediția 2022, prezintă: Elena Iconaru – bibliotecar, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman; “Prietenie… pe o… sfoară”, Olimpiada de benzi desenate – ediția 2022, prezintă: Livia Badea – bibliotecar,  Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman; Centenar “Marin Preda”, prezintă: Geanina Burcea – bibliotecar, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman.

Cu acest prilej, se vor desfășura alegeri în cadrul Filialei Teleorman a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Biblioteca va  marca și Ziua Internațională a Presei Libere, zi instituită în anul 1991 la inițiativa organizației “Reporteri fără frontiere” și sărbătorită în fiecare an la 20 aprilie. Va fi vernisată expoziția de carte “În lumea presei” și va avea loc dezbaterea cu tema Servicii de informare pentru cetățeni. Ziua Internațională a Presei Libere este o zi de reflecție asupra problemelor libertății presei și a eticii profesionale, o zi de reamintire a jurnaliștilor care și-au pierdut viața în căutarea unor povești.

Activitatea bibliotecii servește ca un apel pentru afirmarea importanței prețuirii informațiilor ca bun public, dar și o celebrare a libertății de exprimare și informare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.