Eveniment

Eveniment aniversar la Biblioteca Județeană: 145 de ani de la înființarea Societății Naționale de Cruce Roșie din România

Astăzi, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman a găzduit un eveniment aniversar în sala de lectură, cu ocazia a 145 de ani de când a fost înființată Societatea Națională de Cruce Roșie din România.

În cadrul evenimentului, au fost prezenți Colonelul (r) Liviu-Sorinel Sandu, președintele Filialei Teleorman a Crucii Roșie, Ecaterina Carmen Neață, director Crucea Roșie Teleorman, Emilia Paraschivescu, prefectul județului Teleorman, subprefectul Nicoleta-Marilena Voicu, Viorel Fota, directorul bibliotecii, un reprezentant al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, dar și voluntarii și alți participanți.

Pentru a marca aniversarea, reprezentanții Crucii Roșii au donat Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman cartea “Amintiri de la Solferino”, de Henry Dunant, întrucât, datorită acestui autor, a fost înființată, la nivel mondial, Crucea Roșie.

“Eu îmi doresc ca mai mulți din județul Teleorman să ajungă la bibliotecă și să citească această carte, care, practic, a pus bazele acestei organizații, care dăinuiește și, cu siguranță, va dăinui și de acum încolo (…). Momentele de anul trecut și de anul acesta nu se termină. Iată că sunt momente de cumpănă similare cu războiul și este mare nevoie de noi, de Crucea Roșie. Puteți oricând să citiți cartea, venind la Biblioteca Județeană “Marin Preda”, astfel încât să putem promova mai departe misiunea Crucii Roșie”, a spus Ecaterina Carmen Neață în timpul evenimentului.

De asemenea, Colonelul (r) Liviu-Sorinel Sandu, președintele Filialei Teleorman a Crucii Roșie, a făcut un rezumat al importanței cărții și însemnătatea pe care a avut-o în înființarea Societatea de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Acesta precizează evenimentele dificile din 1876, de când a fost înființată Crucea Roșie Română, până în prezent, la care organizația neguvernamentală a luat parte, sprijind românii în momentele de cumpănă.

Mai mult, Colonelul (r) Liviu-Sorinel Sandu enumeră activitățile la nivel județean: “Împreună cu voluntarii, cu acei copii minunați, am distribuit ajutoare celor din linia întâi, spitalelor COVID, celor de la celelalte spitale, cămine, poliției, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență”.

Fiind prezentă la eveniment, Emilia Paraschivescu, prefectul județului, și-a exprimat admirația și recunoștința pentru activitățile desfășurate de Crucea Roșie:

“Citind această carte, vom înțelege ce înseamnă suferința, ce înseamnă dorința de a avea o picătură de apă, de a fi hrănit, dar, în mod special, ce înseamnă bucuria de a ajuta. Dumneavoastră, voluntarii, așa v-ați născut, știți nativ ce înseamnă a ajuta pentru că, repet, nu sunt foarte mulți oameni, care își doresc nespus să fie voluntari și care au în sânge lucrul acesta. V-am spus că, trecând pe lângă dumneavoastră, vă văd ca pe niște pietre prețioase, care sclipesc acolo într-un colț și la care tânjesc foarte mulți, dar foarte puțini pot să ajungă. Veți întâlni personalități, care își doresc să devină voluntari, dar nu reușesc”.

De asemenea, Emilia Paraschivescu declară că speră ca numărul membrilor Crucii Roșie să se mărească, “putem să facem lucrul acesta numai fiind uniți pentru că bunătatea și umanitatea trebuie promovate, în mod special, pentru a le aduce oamenilor aminte că oricare dintre noi are ceva frumos în el, iar pe noi trebuie să ne intereseze doar acel frumos pe care îl are fiecare dintre noi”.

Andreea M., voluntar al Crucii Roșie Teleorman din februarie anul curent, spune că procesul de înscriere este foarte ușor și încurajează cât mai mulți oameni să devină voluntari pentru că este necesar “să ne implicăm pentru că și eu am avut emoții și anumite dubii, nu că nu mi-aș fi dorit să ajut, dar eram destul de timidă în legătură cu ce urma să se întâmple. Doar că merită toată experiența și toate lucrurile pe care le vom învăța”.

Cu un “da” hotărât, Andreea M. susține că va continua să fie voluntar al Crucii Roșie și după ce va absolvi la Colegiul Național “Al. I. Cuza” din Alexandria peste doi ani și se va muta în alt oraș. În ceea ce privește experiența sa în cadrul acestei organizații, Andreea M. o descrie ca fiind “emoționantă”, deoarece, în timpul activităților, întâlnește foarte mulți oameni, care nu duc cel mai bun trai – “Este destul de înduioșător”.

Următoarea activitate a Crucii Roșie Teleorman se va desfășura duminică, 4 iulie, în centrul Alexandriei, și va consta în demonstrații privind acordarea primului ajutor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.