Monica DUMITRESCU
Absolvenţii de gimnaziu care s-au înscris la Evaluarea Naţională susţin miercuri, 21 iunie, proba la matematică. Pentru candidaţii din Teleorman este şi ultima probă în cadrul acestei evaluării. În alte judeţe va fi organizată şi o a treia probă, la limba şi literatura maternă.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman s-au înscris pentru susţinerea Evaluării Naţionale în judeţ 2379 de absolvenţi de gimnaziu. Ca şi la prima probă, candidaţii trebuie să se prezinte în sălile de examen până la ora 8.30. Examenul începe la ora 9.00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul. Supravegherea va fi asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. În plus, sălile de examen vor fi supravegheate audio şi video.
Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit. Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, aceştia având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop. De asemenea, nu au voie să intre cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
În cazul în care candidaţii nu respectă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen.
Proba la matematică este considerată a fi cea mai dificilă pentru candidaţii teleormăneni. Dovadă în acest sens sunt şi rezultatele pe care aceştia le-au obţinut cu numai trei luni în urmă la simularea Evaluării naţionale.
La matematică procentul notelor peste cinci a fost de doar 35, 21%, faţă de 65,1% cât la fost la limba şi literatura română.