Social

Evaluarea Naţională bate la uşă – Aproape 3700 de locuri disponibile anul acesta în liceele teleormănene

elevi liceuPentru elevii din clasa a VIII-a astăzi este ultima zi de şcoală. Aceştia vor lua vacanţă cu o săptămână înaintea celorlalţi elevi în vederea pregătirii pentru Evaluarea Naţională care bate la uşă. Pentru acest examen, înscrierile se fac în perioada 17-19 iunie, iar cele două probe vor avea loc astfel: pe 25 iunie – la limba şi literatura română şi pe 27 iunie la matematică. Rezultatele vor fi anunţate pe 29 iunie, până la ora 16.00, urmând ca în aceeaşi zi în intervalul orar 16.00-20.00, candidaţii nemulţumiţi de rezultat să depună contestaţiile. Rezultatele finale vor fi anunţate după soluţionarea contestaţiilor pe 3 iulie.

Media obţinută de candidaţi la evaluarea naţională va avea o pondere de 50% în calculul mediei de admitere la liceu, cealaltă parte reprezentând media generală obţinută în cei patru ani de gimnaziu.

Rezultatele obţinute de elevii teleormăneni de clasa a VIII-a la prima simulare din acest an a Evaluării Naţionale nu prevestesc însă un rezultat bun la acest examen. Aproximativ o treime dintre cei 3.085 de elevi din judeţul Teleorman care au participat la simularea examenului de evaluare naţională la proba de limba şi literatura română au obţinut note mai mici decât cinci. 415 elevi au fost notaţi între 5,00 – 5,99, 412 între 6,00 -6,99, doar 290 de elevi au avut note între 9,00 -9,99, iar performanţa obţinerii notei maxime a fost atinsă de doar 17 elevi teleormăneni.

La matematică, notele au fost şi mai mici. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, din totalul de 3.075 de elevi participanţi la simulare, 2.230 au obţinut note sub cinci. Alţi 428 au obţinut note cuprinse între 5,00 – 5,99, 180 de elevi au fost notaţi între 6,00 -6,99, 36 de elevi cu note între 9,00 – 9,99, doar 13 obţinând nota maximă.

Vestea bună este că la acest examen nu se pune problema promovabilităţii, obţinerea unei medii bune fiind însă necesară admiterii la un liceu bun. Indiferent de notele pe care le vor obţine la acest examen, absolvenţii de gimnaziu nu au de ce să se teamă, liceele au suficiente locuri în clasa a IX-a, astfel că nimeni nu va rămâne pe dinanfară. Numărul total de locuri în clasele a IX-a pentru anul şcolar 2013-2014 este de 3698, mai mare decât numărul absolvenţilor din acest an, liceele luând în calcul posibilitatea ca absolvenţii din anii anteriori care nu au fost cuprinşi în clasa a IX-a să se înscrie acum. Important este ca absolvenţii să completeze un număr suficient de opţiuni atunci când se vor înscrie la repartizarea computerizată ce va avea loc pe 16 iulie. Toate datele privind locurile şi specializările din licee, modul de calcul a mediei de admitere, calendarul admiterii 2013, completarea fişelor de opţiuni, pot fi găsite în Ghidul admiterii pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean l-a pus la dispoziţie gratuit fiecărui absolvent. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.