Social

Evaluare Naţională 2016. Subiecte clare şi accesibile la Limba şi literatura română

Monica DUMITRESCU

Evaluarea Naţională la sfârşitul clasei a VIII-a a debutat luni, 27 iunie, cu proba de Limba şi literatura română. Candidaţii au avut de rezolvat două subiecte, fiecare având mai multe cerinţe. La primul subiect candidaţii, pe lângă întrebările de gramatică, au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la genul liric a poeziei “Salcâmi”, de A.E. Baconsky. Cel de-al doilea subiect a constat în rezolvarea mai multor cerinţe pe marginea unui articol de ziar “Grădina pierdută a Edenului” şi redactarea unei naraţiuni de 150-250 de cuvinte în care să fie prezentată o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

În funcţie de nivelul de pregătire, candidaţii au apreciat subiectele ca fiind accesibile sau mai puţin accesibile.

Profesorii susţin, însă, că subiectele au fost pe cât de uşoare, pe atât de frumoase. Faţă de anii precedenţi, subiectele la limba şi literatura română au fost apreciate de profesori ca fiind clare, fără greşeli şi ambiguităţi.

“Frumoase, uşoare, accesibile! Ceea ce ne deranjează, însă, pe noi cadrele didactice şi pe elevi, este unitatea de măsurare a compunerilor. Două compuneri de 150-250 de cuvinte înseamnă mult pentru elevi, care mai au şi alte sarcini. În plus, copiii mai slab pregătiţi pierd timp cu numărarea cuvintelor. Ar trebui reformulată cerinţa în ce priveşte compunerea.

În rest, subiectele au fost clare, fără ambiguităţi, spre deosebire de alţi ani”, a declarat Gabriela Rugină, profesoară de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru susţinerea Evaluării Naţionale în Teleorman sunt înscrişi 2530 de absolvenţi de gimnaziu din acest an. La prima probă au fost prezenţi 2450 de candidaţi, înregistrându-se 80 de absenţi. Niciun candidat nu a fost eliminat.

Următoarea probă, şi ultima în cadrul Evaluării Naţionale din acest an, este proba scrisă la matematică, programată miercuri, 29 iunie. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 iulie, până în ora 16.00, în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00, elevii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii. Rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 5 iulie.

Media obţinută la Evaluarea Naţională reprezintă 75% din media de admitere la liceu. Accesul la liceu este posibil, însă, şi pentru absolvenţii de gimnaziu care nu susţin Evaluarea Naţională, însă aceştia vor putea fi repartizaţi doar pe locurile rămase libere după cele două etape ale repartizării computerizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.