Social

Evaluare Naţională 2013 – Subiectele la limba română, considerate accesibile de majoritatea candidaţilor teleormăneni

Evaluare2Aproximativ 3300 de absolvenţi de gimnaziu teleormăneni au susţinut marţi, 25 iunie, proba la limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale. Examenul a început în jurul orei 9.00 şi s-a termitat puţin după ora 11.00 în toate unităţile de învăţământ gimnazial din Teleorman, neexistând nici o problemă în ceea ce priveşte multiplicarea şi distribuirea subiectelor.

Majoritatea candidaţilor s-au arătat mulţumiţi de subiecte la ieşirea din examen, considerând că acestea au fost facile. Unii dintre ei au spus că se aşteptau la subiecte mai grele, precizând că subiectele pe care le-au avut la simulările probei de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale organizate anul acesta de Inspectoratul Şcolar Judeţean au fost mai dificile. “La simulare am luat 8,50, acum sper să iau mai mult pentru că au fost subiecte mai uşoare”, a spus Adriana M., o absolventă a Şcolii “Ştefan cel Mare” din Alexandria. “A fost uşor, m-am descurcat. Tensiunea a fost însă cam mare în sala de examen, nu am putut nici să ne mişcăm”, a mărturisit un alt candidat de la aceeaşi unitate de învăţământ.

Elevii de clasa a VIII-a care au susţinut proba la limba şi literatura română în cadrul examenului de Evaluare Naţională anul acesta au avut de analizat un text de Alexandru Vlahuţă. Găsirea unor antonime, rolul virgulei într-un fragment de text, caracterizarea unui personaj şi construirea unei fraze cu subordonată predicativă s-au numărat printre cerinţele primului subiect.

La al doilea subiect, cerinţele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro.

Cerinţele au presupus, printre altele, formularea unor enunţuri legate de acest text, menţionarea valorii morfologice a unor cuvinte şi a funcţiei sintactice a altora şi construirea unei fraze alcătuite din două propoziţii, dintre care una să fie o predicativă introdusă prin adverbul relativ „cum”.

La subiectul al doilea candidaţii au avut de redactat şi o compunere de 10-15 rânduri în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unui concurs.

 

Pentru doi candidaţi din Turnu Măgurele s-a apelat la subiectele de rezervă

Niciun candidat din Teleorman se pare că nu a fost eliminat la prima probă din cadrul Evaluării Naţionale, până la ora 12.00 niciun eveniment de acest fel nefiind raportat la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Doi candidaţi de la Liceul Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele au întârziat însă, motivând că au rămas blocaţi în casă, şi au ratat susţinerea probei o dată cu ceilalţi candidaţi. Pentru aceştia, cu aprobare de la Ministerul Educaţiei, s-a apelat la subiectele de rezervă, ei susţinând proba în intervalul orar 13.00-15.00.

În rest, niciun alt incident, potrivit reprezentanţilor ISJ, nu a perturbat desfăşurarea examenului în Teleorman.

 

Părinţii, mai emoţionaţi decât copiii

Faţă de anii trecuţi, numărul părinţilor care au ales să-şi aştepte copiii în curtea sau la poarta şcolii, acolo unde accesul nu a fost permis, a fost mult mai mic. În timp ce câţiva părinţi aşteptau cu sufletul la gură terminarea examenului, candidaţii au ieşit foarte relaxaţi şi destul de siguri pe ei, bucuroşi că au avut parte de subiecte uşoare.

“Am avut emoţii imense. Toată noaptea m-am perpelit, nu am putut să dorm. Nu aş fi putut să fiu în altă parte în aceste momente”, a mărturisit mama unui copil care, cel puţin teoretic, nu ar fi avut de ce să îşi facă probleme având în vedere notele obţinute de acesta atât pe parcursul celor patru ani de gimnaziu, cât şi la simularea examenului.

 

Proba la limba maternă nu se susţine în Teleorman

Evaluarea naţională continuă miercuri, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, însă în Teleorman această probă nu se organizează în nicio unitate de învăţământ. Candidaţii teleormăneni vor mai susţine doar proba la matematică programată pentru joi, 27 iunie. Afişarea rezultatelor este programată sâmbătă, 29 iunie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, în intervalul 16.00 – 20.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie, 1 şi 2 iulie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în 3 iulie. Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.