Politic

Europarlamentare 2019 – PSD, marele perdant; PNL și USR, câștigătoare

Scrutinul electoral pentru alegerea celor 33 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European pentru următorii 5 ani s-a încheiat duminică, la ora 21.00, cu surprize uriașe în privința preferințelor politice ale românilor. În Teleorman au fost deschise 334 de secții de votare, în Registrul Electoral fiind înscriși 311.501 de cetățeni cu drept de vot, la finalul procesului de vot prezența fiind de 51,95%. Tot duminică s-a desfășurat și Referendumul național consultativ pe teme legate de justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis, 32,88% dintre teleormăneni alegând să răspundă la întrebările referendumului.

Prima surpriză a fost legată de prezența la urne, românii alegând să iasă la vot în proporție masivă, comparativ cu alegerile europarlamentare din 2014 procentul fiind mai mult de dublu – 48,96%. Același lucru este valabil și în cazul referendumului, pragul de 30%, necesar pentru validare, fiind depășit înainte de închiderea urnelor, în final prezența fiind de 41,23%. Acesta este, însă, un prim pas, pentru ca referendumul să fie valid, mai este nevoie ca un procent de 25% din voturi să fie corect exprimate, voturile nule nefiind luate în calcul.

În privința scorurilor electorale obținute de fiecare partid politic, rezultatele sunt surprinzătoare, cea mai mare lovitură înregistrând-o PSD. Conform exit-poll-urilor de după închiderea urnelor, PSD, PNL și USR sunt umăr la umăr la procente, un alt șoc fiind pentru cei de la ALDE care nu au reușit să treacă nici pragul de 5% necesar pentru a trimite un reprezentant în Parlamentul European.

Gabriela Firea sau Călin Popescu Tăriceanu, prezidențiabilii alianței PSD-ALDE

Într-o conferință de presă ținută imediat după finalizarea procesului de votare, președintele PSD i-a nominalizat pe Gabriela Firea – PSD și Călin Popescu Tăriceanu drept opțiunile alianței PSD-ALDE pentru candidatura la președinția României. De asemenea, Dragnea a avut și o recomandare pentru premierul Viorica Dăncilă, aceea de a nu renunța la mandatul de premier și de a continua programul de guvernare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.